РАФ-овци освојили друго место на Bubble Cup-у

Најбољи програмери на овогодишњем Bubble Cup-у су студенти Рачунарског факултета. Кад се изузме тим из Литваније, који је био на другом месту, три најбоља српска тима чине студенти РАФ-а! Такође, откад такмичење има интернационални карактер, ово је први пут да је победу однео тим из Србије.
Прво место освојила је екипа “I like it RAF”, коју чине Никола Стојиљковић, Вања Петровић Танковић и Ненад Божидаревић. Треће место припало је тиму „royal.flush();“ у саставу: Владо Пајић, Никола Обрадовић и Александар Миловановић. У финалу су учествовали и Душан Здравковић и Димитрије Димић, студенти РАФ-а, са колегом из  Ниша, и они су завршили на четвртом месту.

 border=

Тим “I like it RAF”: Вања Петровић Танковић, Ненад Божидаревић и
Никола Стојиљковић (слева на десно).

 border=

Тим „royal.flush();„: Владо Пајић, Никола Обрадовић

и Александар Миловановић (слева на десно).

“Вањи и мени је ово последњи Bubble Cup, а пошто смо учествовали у свих шест од његовог оснивања, нисмо могли на бољи начин да га завршимо, тако да смо пресрећни.” – истакао је један од чланова победничког тима, Ненад Божидаревић.

“Што се тиче самог такмичења, ове године је за студенте било нешто другачије, пошто је трајало 24 сата, и осим алгоритамских радили су се задаци и из вештачке интелигенције, машинског виђења, процесирања језика итд. Осим српских тимова, међу 10 финалиста нашли су се тимови из Бугарске, Литваније, Немачке, Хрватске и Енглеске. Такмичење је било напето, и за прва три места се водила константа борба, што је довело до тога да пред сам крај дође до премештања тимова, па смо ми скочили са другог на прво место, а royal.flush() са петог на треће. Атмосфера је била одлична, задаци занимљиви, умор нисмо осећали, што је ово учинило дефинитивно најбољим и најузбудљивијим Bubble Cup-ом до сада.“ – каже Божидаревић.

Bubble Cup је такмичење у решавању алгоритамских проблема за студенте и средњошколце. Као и сваке године, такмичењу су претходиле квалификације које су се одржавале током априла и маја, на којима је учествовало 86 тимова. У финалу такмичења учествовало је 13 домаћих и 10 екипа из иностранства. Ове године средњошколци су се такмичили одвојено од студената, па је прво место отишло тиму „Me[N]talci“ који су чинили средњошколци из Ниша и Крагујевца – Александар Ивановић, Иван Стошић и Марко Станковић, док су друго и треће место освојили пољски тимови.

2315-raf-ovci-osvojili-bubble-cup