RAF-ovci osvojili drugo mesto na Bubble Cup-u

Najbolji programeri na ovogodišnjem Bubble Cup-u su studenti Računarskog fakulteta. Kad se izuzme tim iz Litvanije, koji je bio na drugom mestu, tri najbolja srpska tima čine studenti RAF-a! Takođe, otkad takmičenje ima internacionalni karakter, ovo je prvi put da je pobedu odneo tim iz Srbije.
Prvo mesto osvojila je ekipa “I like it RAF”, koju čine Nikola Stojiljković, Vanja Petrović Tanković i Nenad Božidarević. Treće mesto pripalo je timu „royal.flush();“ u sastavu: Vlado Pajić, Nikola Obradović i Aleksandar Milovanović. U finalu su učestvovali i Dušan Zdravković i Dimitrije Dimić, studenti RAF-a, sa kolegom iz  Niša, i oni su završili na četvrtom mestu.

border=

Tim “I like it RAF”: Vanja Petrović Tanković, Nenad Božidarević i
Nikola Stojiljković (sleva na desno).

border=

Tim „royal.flush();„: Vlado Pajić, Nikola Obradović

i Aleksandar Milovanović (sleva na desno).

“Vanji i meni je ovo poslednji Bubble Cup, a pošto smo učestvovali u svih šest od njegovog osnivanja, nismo mogli na bolji način da ga završimo, tako da smo presrećni.” – istakao je jedan od članova pobedničkog tima, Nenad Božidarević.

“Što se tiče samog takmičenja, ove godine je za studente bilo nešto drugačije, pošto je trajalo 24 sata, i osim algoritamskih radili su se zadaci i iz veštačke inteligencije, mašinskog viđenja, procesiranja jezika itd. Osim srpskih timova, među 10 finalista našli su se timovi iz Bugarske, Litvanije, Nemačke, Hrvatske i Engleske. Takmičenje je bilo napeto, i za prva tri mesta se vodila konstanta borba, što je dovelo do toga da pred sam kraj dođe do premeštanja timova, pa smo mi skočili sa drugog na prvo mesto, a royal.flush() sa petog na treće. Atmosfera je bila odlična, zadaci zanimljivi, umor nismo osećali, što je ovo učinilo definitivno najboljim i najuzbudljivijim Bubble Cup-om do sada.“ – kaže Božidarević.

Bubble Cup je takmičenje u rešavanju algoritamskih problema za studente i srednjoškolce. Kao i svake godine, takmičenju su prethodile kvalifikacije koje su se održavale tokom aprila i maja, na kojima je učestvovalo 86 timova. U finalu takmičenja učestvovalo je 13 domaćih i 10 ekipa iz inostranstva. Ove godine srednjoškolci su se takmičili odvojeno od studenata, pa je prvo mesto otišlo timu „Me[N]talci“ koji su činili srednjoškolci iz Niša i Kragujevca – Aleksandar Ivanović, Ivan Stošić i Marko Stanković, dok su drugo i treće mesto osvojili poljski timovi.

2315-raf-ovci-osvojili-bubble-cup