Српски програмери развили посебан додатак за Wоrd

Програм „Wоrd“ у склопу новог „Office“ пакета са собом доноси и једну новину која је у потпуности развијена од стране младих српских инжењера запослених у Мајкрософтовом развојном центру у Београду. На челу „Office“ тима у Србији је Аљоша Обуљен, дипломирани студент Рачунарског факултета. Под његовим вођством тим је направио алат под називом „PDF Reflow“ који омогућава читање и мењање pdf докумената у Wordu.

„Било је потребно пронаћи начин како да се бројна документа из pdf формата пребаце у „Word“, а да се том приликом не промени њихова семантика и да сви садржаји остану непромењени. Основни проблем је представљала чињеница да су елементи у pdf формату фиксно постављени, што значи да су линије и параграфи позиционирани стриктно. Самим тим, ако се један проблем не реши како треба, сав остали рад је узалудан.“ – објашњава развојни пут новог производа, господин Аљоша Обуљен.

Према његовим речима, тим инжењера Мајкрософт развојног центра у Србији је овим проблемом почео да се бави пре нешто више од две године, а прва верзија новог алата је била готова у јуну 2012. године у склопу „preview“ верзије „Office 365“ пакета.

1985-srpski-programeri-razvili-poseban-dodatak-za-word