Srpski programeri razvili poseban dodatak za Word

Program „Word“ u sklopu novog „Office“ paketa sa sobom donosi i jednu novinu koja je u potpunosti razvijena od strane mladih srpskih inženjera zaposlenih u Majkrosoftovom razvojnom centru u Beogradu. Na čelu „Office“ tima u Srbiji je Aljoša Obuljen, diplomirani student Računarskog fakulteta. Pod njegovim vođstvom tim je napravio alat pod nazivom „PDF Reflow“ koji omogućava čitanje i menjanje pdf dokumenata u Wordu.

„Bilo je potrebno pronaći način kako da se brojna dokumenta iz pdf formata prebace u „Word“, a da se tom prilikom ne promeni njihova semantika i da svi sadržaji ostanu nepromenjeni. Osnovni problem je predstavljala činjenica da su elementi u pdf formatu fiksno postavljeni, što znači da su linije i paragrafi pozicionirani striktno. Samim tim, ako se jedan problem ne reši kako treba, sav ostali rad je uzaludan.“ – objašnjava razvojni put novog proizvoda, gospodin Aljoša Obuljen.

Prema njegovim rečima, tim inženjera Majkrosoft razvojnog centra u Srbiji je ovim problemom počeo da se bavi pre nešto više od dve godine, a prva verzija novog alata je bila gotova u junu 2012. godine u sklopu „preview“ verzije „Office 365“ paketa.

1985-srpski-programeri-razvili-poseban-dodatak-za-word