Ана Тришовић на докторским студијама у Кембриџу

„Четири ствари су обележиле 2013/2014 годину у мом животу, а то су долазак на Кембриџ, стипендија Др. Аните Борг, учешће на међународној конференцији и пракса у CERN-u.“ истиче Ана Тришовић, бивши студент Рачунарског факултета. Након завршетка студија на РАФ-у и Машинском факултету, Ана је уписала докторске студије на престижном Универзитету у Кембриџу.
„Радим на CERN-овом пројекту у области складиштења и чувања података. Овај пројекат ће омогућити проверу резултата и модификовање анализа урађениих у прошлости, што је од изузетног значаја за експерименталну физику честица. Иначе, Кембриџ је стварно предиван, и иако стално пада киша, атмосфера је увек одлична,“ преноси Ана своје прве утиске са Острва.

ana trisovic

Слика: Званична церемонија уписа нових студената, где се традицијално носи формално одело и црни плашт.

Ана је добитник Google-ове Анита Борг Мемориал стипендије за изузетна академска достигнућа, вођство и друштвени рад. „Google стипендија ми је посебно драга зато што оцењује академски рад студенткиња рачунарства. Ове године су имали рекордан број апликација, чак неколико хиљада, а само је 40 студенткиња добило стипендију“, каже Ана. У јулу 2014. године, Ана је учествовала и на Међународној конференцији из физике високих енергија у Валенсији, у Шпанији, где је као самостални аутор имала излагање у области Образовање и додатни материјал, представљајући своју едукативну апликацију на којој је радила протекле године. Годину дана Ана Тришовић је била на пракси у CERN-u (The European Organization for Nuclear Research) у Женеви у Швајцарској, где је од септембра 2014. године у својству докторанта. У току студија радила је и у Мајкрософтовом развојном центру у Србији.

3157-ana-trisovic-na-doktorskim-studijama-u-kembridzu