Ana Trišović na doktorskim studijama u Kembridžu

„Četiri stvari su obeležile 2013/2014 godinu u mom životu, a to su dolazak na Kembridž, stipendija Dr. Anite Borg, učešće na međunarodnoj konferenciji i praksa u CERN-u.“ ističe Ana Trišović, bivši student Računarskog fakulteta. Nakon završetka studija na RAF-u i Mašinskom fakultetu, Ana je upisala doktorske studije na prestižnom Univerzitetu u Kembridžu.
„Radim na CERN-ovom projektu u oblasti skladištenja i čuvanja podataka. Ovaj projekat će omogućiti proveru rezultata i modifikovanje analiza urađeniih u prošlosti, što je od izuzetnog značaja za eksperimentalnu fiziku čestica. Inače, Kembridž je stvarno predivan, i iako stalno pada kiša, atmosfera je uvek odlična,“ prenosi Ana svoje prve utiske sa Ostrva.

ana trisovic

Slika: Zvanična ceremonija upisa novih studenata, gde se tradicijalno nosi formalno odelo i crni plašt.

Ana je dobitnik Google-ove Anita Borg Memorial stipendije za izuzetna akademska dostignuća, vođstvo i društveni rad. „Google stipendija mi je posebno draga zato što ocenjuje akademski rad studentkinja računarstva. Ove godine su imali rekordan broj aplikacija, čak nekoliko hiljada, a samo je 40 studentkinja dobilo stipendiju“, kaže Ana. U julu 2014. godine, Ana je učestvovala i na Međunarodnoj konferenciji iz fizike visokih energija u Valensiji, u Španiji, gde je kao samostalni autor imala izlaganje u oblasti Obrazovanje i dodatni materijal, predstavljajući svoju edukativnu aplikaciju na kojoj je radila protekle godine. Godinu dana Ana Trišović je bila na praksi u CERN-u (The European Organization for Nuclear Research) u Ženevi u Švajcarskoj, gde je od septembra 2014. godine u svojstvu doktoranta. U toku studija radila je i u Majkrosoftovom razvojnom centru u Srbiji.

3157-ana-trisovic-na-doktorskim-studijama-u-kembridzu