Otvoren Naučno-tehnološki park, posao za mlade kadrove

Naučno-tehnološki park Beograd, u kojem bi u naredne tri godine trebalo da bude smešteno više od stotinu tehnoloških i start-up preduzeća, otvoren je danas, a iz grada su poručili da je cilj da se zaposli više od 1.000 mladih i visokoškolovanih kadrova. Kako je saopšteno iz Gradske uprave, danas je objavljen i javni poziv kompanijama iz oblasti tehnološkog razvoja i IT sektora za saradnju sa tom institucijom.

Gradska sekretarka za privredu Tijana Maljković rekla je da je Naučno-tehnološki park Beograd registrovan kao organizacija upravo radi infrastrukturne i stručne podrške inovacionim kompanijama radi njihovog povezivanja i što brže primene novih tehnologija, stvaranja i plasmana novih proizvoda i usluga, a u cilju ubrzanog tehnološkog razvoja zemlje.
-Naučno-tehnološki park Beograd treba da privuče inovativne tehnološko-razvojne kompanije i stvori uslove za razvoj ekonomije. Istovremeno, treba da stvori i uslove za osnivanje i razvoj većeg broja ‘spin of’ preduzeća posredstvom poslovno-tehnološkog inkubatora tehničkih fakulteta Beograda – navela je Maljković.
Prorektorka za nauku Univerziteta u Beogradu Milanka Popović rekla je da je ovo izuzetna prilika da naši mladi istraživači i nastavnici budu motivisani da svoje naučne rezultate pretoče u potencijalno zanimljive proizvode za domaće i strano tržište.
NTP Beograd je osnovan u junu 2015. godine u partnerstvu Vlade Republike Srbije, Grada Beograda i Univerziteta u Beogradu, čime je, u skladu sa primerima dobre međunarodne prakse, osigurana podrška institucija, ključnih za podršku inovacija, i stvorena je sinergija za stimulisanje rasta ekonomije zasnovane na znanju.
Planirano je da se u roku od tri godine u kompleksu NTP Beograd na Zvezdari nadje do 80 tehnoloških, razvojnih preduzeća, više od 30 novih, start-up preduzeća i do 1.000 zaposlenih, obrazovanih mladih ljudi.

Izvor: Tanjug

3835-otvoren-naucno-tehnoloski-park-posao-za-mlade-kadrove