АЦМ радионица у Москви

Од 26. марта до 2. априла тројица студената Рачунарског факултета, Душан Здравковић, Максим Стокић и Марко Баковић, су учествовали на АЦМ радионици у Москви, коју је организовао Универзитет МИПТ. Радионица је намењена усавршавању студената у такмичарском програмирању. Конкретно ова је служила као припрема за финално такмичење тимовима који су се пласирали на ACM ICPC World Finals. Поред њих, радионица је организована и за додатних 20 тимова који се припремају за будућа AЦМ такмичења, међу којима су били и наши студенти. Радионица је трајала 7 дана, од којих су 6 дана одржана петочасовна такмичења, после којих су следили објашњења задатака, додатне лекције о разним темама и дорађивање задатака до краја дана (и у току ноћи). Такође, неколико највећих руских ИТ компанија је одржало своја предавања.

„Све то је било одлично искуство за нас, научили смо пуно нових ствари, и најважније, видели смо да треба радити дупло више да би достигли ниво њихових такмичара. Оваква радионица није једина тог типа у Русији. Неколико универзитета их организује сваке године. Неки (међу којима је и MIPT) их организују и два пута годишње, једном пре квалификационих рунди за ACM, и једном пред финале. На њима могу да учествују сви руски тимови, а некада и тимови из других земаља. Иако радионице формално организују универзитети, углавном кључну улогу воде бивши такмичари који су учествовали на финалу, а већина је и по неколико пута освајала медаље. Екосистем такмичарског програмирања је јако развијен и заснива се на томе да бивши, искуснији, такмичари раде и деле своје знање са млађима. Подршка академских институција и ИТ компанија је јако битна, као и њихово препознавање вредности оваквих такмичења. Нажалост, у Србији смо далеко од такве ситуације. Већина студената на нашим универзитетима никада није ни чула за ACM ICPC. Једини тимови из Србије који се такмиче на ACM-у су такмичари који су имали добре резултате на средњошколским такмичењима, а ниједан тим из Србије још увек није прошао на финалне. Већина тимова у Русији, а и у нашем ACM региону, почиње да учи програмирање тек на факултету (додуше, они на факултет крећу нешто раније). Наравно, ми можемо направити стање бољим код нас. То тренутно доказујемо са средњошколским такмичењима за које је све веће интересовање, а боља организација и одржавање IOI тренинг кампа сваке године су довели до тога да такмичари из Србије постижу много боље резултате.“ – истичу наши студенти.

За универзитетски ниво је битно да се подигне интересовање код што већег броја тимова, и организује више такмичења пре квалификација за ACM. Важно је и слати тимове на радионице попут ове у Москви. За будућност остаје и идеја да сличне радионице постоје и код нас. „Ми можемо и треба да се постарамо да и Србија буде на листи учесника ACM финала.“ – закључују студенти на крају свог извештаја из Москве.

4051-xa-amc-xa-radionica-u-moskvi