ACM radionica u Moskvi

Od 26. marta do 2. aprila trojica studenata Računarskog fakulteta, Dušan Zdravković, Maksim Stokić i Marko Baković, su učestvovali na ACM radionici u Moskvi, koju je organizovao Univerzitet MIPT. Radionica je namenjena usavršavanju studenata u takmičarskom programiranju. Konkretno ova je služila kao priprema za finalno takmičenje timovima koji su se plasirali na ACM ICPC World Finals. Pored njih, radionica je organizovana i za dodatnih 20 timova koji se pripremaju za buduća ACM takmičenja, među kojima su bili i naši studenti. Radionica je trajala 7 dana, od kojih su 6 dana održana petočasovna takmičenja, posle kojih su sledili objašnjenja zadataka, dodatne lekcije o raznim temama i dorađivanje zadataka do kraja dana (i u toku noći). Takođe, nekoliko najvećih ruskih IT kompanija je održalo svoja predavanja.

„Sve to je bilo odlično iskustvo za nas, naučili smo puno novih stvari, i najvažnije, videli smo da treba raditi duplo više da bi dostigli nivo njihovih takmičara. Ovakva radionica nije jedina tog tipa u Rusiji. Nekoliko univerziteta ih organizuje svake godine. Neki (među kojima je i MIPT) ih organizuju i dva puta godišnje, jednom pre kvalifikacionih rundi za ACM, i jednom pred finale. Na njima mogu da učestvuju svi ruski timovi, a nekada i timovi iz drugih zemalja. Iako radionice formalno organizuju univerziteti, uglavnom ključnu ulogu vode bivši takmičari koji su učestvovali na finalu, a većina je i po nekoliko puta osvajala medalje. Ekosistem takmičarskog programiranja je jako razvijen i zasniva se na tome da bivši, iskusniji, takmičari rade i dele svoje znanje sa mlađima. Podrška akademskih institucija i IT kompanija je jako bitna, kao i njihovo prepoznavanje vrednosti ovakvih takmičenja. Nažalost, u Srbiji smo daleko od takve situacije. Većina studenata na našim univerzitetima nikada nije ni čula za ACM ICPC. Jedini timovi iz Srbije koji se takmiče na ACM-u su takmičari koji su imali dobre rezultate na srednjoškolskim takmičenjima, a nijedan tim iz Srbije još uvek nije prošao na finalne. Većina timova u Rusiji, a i u našem ACM regionu, počinje da uči programiranje tek na fakultetu (doduše, oni na fakultet kreću nešto ranije). Naravno, mi možemo napraviti stanje boljim kod nas. To trenutno dokazujemo sa srednjoškolskim takmičenjima za koje je sve veće interesovanje, a bolja organizacija i održavanje IOI trening kampa svake godine su doveli do toga da takmičari iz Srbije postižu mnogo bolje rezultate.“ – ističu naši studenti.

Za univerzitetski nivo je bitno da se podigne interesovanje kod što većeg broja timova, i organizuje više takmičenja pre kvalifikacija za ACM. Važno je i slati timove na radionice poput ove u Moskvi. Za budućnost ostaje i ideja da slične radionice postoje i kod nas. „Mi možemo i treba da se postaramo da i Srbija bude na listi učesnika ACM finala.“ – zaključuju studenti na kraju svog izveštaja iz Moskve.

4051-xa-amc-xa-radionica-u-moskvi