Bubble cup 9

„Bubble Cup“ (Бабл кап) такмичење одржаће се девети пут по реду ове године. У питању је тимско такмичење у програмирању и решавању алгоритамских задатака, осмишљено још 2008. године од стране Развојног центра компаније Мајкрософт у Србији. Циљ овог такмичења је да популаризује програмирање међу младима, привуче талентоване младе програмере из земље и региона, и промовише тимски рад. Ово међународно такмичење је намењено средњошколцима и студентима и до сада је окупило више од 3000 учесника широм света.

Развојни центар компаније Мајкрософт у Србији позива заинтересоване ученике да се пријаве на тимско такмичење у програмирању „Bubble Cup“ и опробају своја знања из ове области. Такође, позивају се и професори математике и информатике да као ментори подрже школске тимове да изборе своје место међу финалистима овог такмичења. „Bubble Cup“ такмичење организује се у неколико фаза: 1. две онлајн рунде и 2. финале у Београду. Након регистрације на интернет порталу www.bubblecup.org (отворено током марта 2016. године) организују се две онлајн рунде – прва онлајн рунда од 1. до 25. априла, а друга онлајн рунда од 1. до 25. маја 2016. године. Током ове две рунде потребно је да такмичари реше одређени број задатака. Најбољи тимови средњошколаца и студената, према јасно дефинисаним критеријумима, постају финалисти овог такмичења. Финале „Bubble Cup“ такмичења организује се сваке године у септембру у Београду. За детаље у вези самих правила такмичења заинтересовани информације могу добити на интернет порталу, на имејл адреси bubble@bubblecup.org или преко Facebook стране такмичења: www.facebook.com/BubbleCupCompetition.  MDCS BubbleCup2016 cover foto

Развојни центар компаније Мајкрософт у Србији (Microsoft Development Center Serbia – МDCS) први је развојни центар ове компаније у Југоисточној Европи. У њему се развијају софтвери и апликације које користе милиони људи широм света. Отворен 2005. године, као четврти развојни центар компаније у свету, тим у Србији данас чини више од 200 перспективних, младих људи, врхунских стручњака из области компјутерских наука и примењене математике. Један од циљева Развојног центра у Србији је да мотивише младе да се усмере ка знању и иновацијама, уз настојања континуираног приближавања информационих технологија младима кроз бројне иницијативе и програме. Развојни центар у Србији у претходном периоду сарађивао је и са различитим образовним институцијама, од Истраживачке станице Петница, преко Математичке гимназије из Београда до Математичког факултета, Рачунарског факултета, Електротехничког факултета и других факултета у земљи и региону.

4016-xa-bubble-cup-9-xa