Bubble cup 9

„Bubble Cup“ (Babl kap) takmičenje održaće se deveti put po redu ove godine. U pitanju je timsko takmičenje u programiranju i rešavanju algoritamskih zadataka, osmišljeno još 2008. godine od strane Razvojnog centra kompanije Majkrosoft u Srbiji. Cilj ovog takmičenja je da popularizuje programiranje među mladima, privuče talentovane mlade programere iz zemlje i regiona, i promoviše timski rad. Ovo međunarodno takmičenje je namenjeno srednjoškolcima i studentima i do sada je okupilo više od 3000 učesnika širom sveta.

Razvojni centar kompanije Majkrosoft u Srbiji poziva zainteresovane učenike da se prijave na timsko takmičenje u programiranju „Bubble Cup“ i oprobaju svoja znanja iz ove oblasti. Takođe, pozivaju se i profesori matematike i informatike da kao mentori podrže školske timove da izbore svoje mesto među finalistima ovog takmičenja. „Bubble Cup“ takmičenje organizuje se u nekoliko faza: 1. dve onlajn runde i 2. finale u Beogradu. Nakon registracije na internet portalu www.bubblecup.org (otvoreno tokom marta 2016. godine) organizuju se dve onlajn runde – prva onlajn runda od 1. do 25. aprila, a druga onlajn runda od 1. do 25. maja 2016. godine. Tokom ove dve runde potrebno je da takmičari reše određeni broj zadataka. Najbolji timovi srednjoškolaca i studenata, prema jasno definisanim kriterijumima, postaju finalisti ovog takmičenja. Finale „Bubble Cup“ takmičenja organizuje se svake godine u septembru u Beogradu. Za detalje u vezi samih pravila takmičenja zainteresovani informacije mogu dobiti na internet portalu, na imejl adresi bubble@bubblecup.org ili preko Facebook strane takmičenja: www.facebook.com/BubbleCupCompetition.  MDCS BubbleCup2016 cover foto

Razvojni centar kompanije Majkrosoft u Srbiji (Microsoft Development Center Serbia – MDCS) prvi je razvojni centar ove kompanije u Jugoistočnoj Evropi. U njemu se razvijaju softveri i aplikacije koje koriste milioni ljudi širom sveta. Otvoren 2005. godine, kao četvrti razvojni centar kompanije u svetu, tim u Srbiji danas čini više od 200 perspektivnih, mladih ljudi, vrhunskih stručnjaka iz oblasti kompjuterskih nauka i primenjene matematike. Jedan od ciljeva Razvojnog centra u Srbiji je da motiviše mlade da se usmere ka znanju i inovacijama, uz nastojanja kontinuiranog približavanja informacionih tehnologija mladima kroz brojne inicijative i programe. Razvojni centar u Srbiji u prethodnom periodu sarađivao je i sa različitim obrazovnim institucijama, od Istraživačke stanice Petnica, preko Matematičke gimnazije iz Beograda do Matematičkog fakulteta, Računarskog fakulteta, Elektrotehničkog fakulteta i drugih fakulteta u zemlji i regionu.

4016-xa-bubble-cup-9-xa