Душан Вујошевић – пројекат у Румунији

Др Душан Вујошевић, доцент на Рачунарском факултету, учествоваће у истраживању употребе предиктивне аналитике великих података у управљању људским ресурсима као члан тима који ће чинити и колеге са Факултета за кибернетику, статистику и пословну информатику из Букурешта. Истраживање ће бити спроведено у компанији Оранж Румунија, која је највећа румунска телекомуникациона компанија.

Будући да велике и технолошки напредне телекомуникационе компаније податке о запосленима, бившим запосленима и кандидатима за посао чувају у низу апликација, у текстуалним документима и у системским логовима, неопходно је применити технике из домена великих података како би се сви ови подаци заједно анализирали. Очекује се да би на основу анализе могло да се предвиђа понашање запослених, на пример њихов радни учинак или њихова склоност да дају отказ, што би компанији помогло у настојањима да мотивише своје запослене и да сачува стручњаке појединих грана, попут рачунарства или телекомуникација, око којих се на тржишту води жестока борба.

Истраживање је прихваћено на конкурсу Ежен Јонеско који организују Влада Румуније и француска Универзитетска агенција за франкофонију. За конкурс је било пријављено 288 предлога истраживања истраживача из 28 земаља, од којих је за реализацију изабрано 80.

4033-dusan-vujosevic-projekat-u-rumuniji