Рачунарски факултет на Data Science конференцији

Студенти са Рачунарског факултета који изучавају „Велике податке“ у оквиру студијског програма Рачунарске науке и њихови професори, присуствовали су Data Science конференцији која се одиграла у београдском Belexpo центру 21. и 22. новембра.
Интересовање за трећу Data Science конференцију било је толико да су излгања многих експерата учесници пратили у препуним салама и, уколико не би на време заузели место, били спремни да стоје. Овако велико интересовање показује, како висок квалитет саме конференције, чији је један од академских партнера и Рачунарски факултет, тако и изузетну атрактивност науке о подацима. Ова релативно нова дисциплина, показало се, нарочито је атрактивна на најмлађе генерације програмера, инжењера и научника, из којих је и долазио највећи број учесника.
За бављење науком о подацима, истакнутно је од више експерата на конференцији, потребно је сналажење у троуглу вештина и знања. У једном углу тог троугла је познавање рачунарства, у другом познавање статистике и математике, а у трећем познавање области у којој се наука о подацима примењује. Наука о подацима уједињује рачунарске дисциплине као што су пословна интелигенција, системи за подршку одлучивања, предиктивна аналитика, рударење података, машинско учење и вештачка интелигенција. Све већу примену наука о подацима проналази у доменима великих података, интернета од ствари, свеприсутног рачунарства, виртуелене и проширене стварности. Имајући наведено у виду, наука о подацима с правом се сматра занимањем будућности и одличним избором при оснивању стартапа.
Говорећи о примени науке о подацима у биоинформатици, Душан Ранђеловић из компаније Seven Bridges представио је технике димензионе редукције, које су од значаја за обраду података при секвенцирању генома, будући да овакво секвенцирање даје огромно мноштво података. Даворин Копач из компаније Земанта описао је значај брзог проналажење адекватног рекламног материјала за упит који корисник поставља на интернету и на чији одговор није спреман дуго да чека, а узимајући у обзир да ће оглашивачи да плате само за оне предлажене рекламе на које ће корисник, након што их види, и кликнути. Учесници су били у прилици да чују и излагања о примени науке о подацима у индустрији видео игрица, менаџменту, телекомуникацијама, образовању, аутоматском препознавању слика, обради говорних језика, друштвеним мрежама и другим областима.
Посебну пажњу на конференцији привукла су излагања гостујућих експерата. Марко Васиљевски одржао је инспиративно предавање под називом „О пореклу штребера који се баве науком о подацима, другарству и Вашем унутрашњем свету“, мотивишући учеснике конференције да се, без обзира на своје тренутно владање појединим угловима троугла науке о подацима, упусте у ову лепу и исплативу област. Мартин Рагфелт надахнуто је говорио о експоненцијалној еволуцији технологија, голицајући машту учесника футуристичким покушајима да наслути куда ће развој науке и технике водити људску врсту, те снажно уверавајући да крупни и драматични технолошки продори тек предстоје.

4660-racunarski-fakultet-na-xa-data-science-xa-konferenciji