Računarski fakultet na Data Science konferenciji

Studenti sa Računarskog fakulteta koji izučavaju „Velike podatke“ u okviru studijskog programa Računarske nauke i njihovi profesori, prisustvovali su Data Science konferenciji koja se odigrala u beogradskom Belexpo centru 21. i 22. novembra.
Interesovanje za treću Data Science konferenciju bilo je toliko da su izlganja mnogih eksperata učesnici pratili u prepunim salama i, ukoliko ne bi na vreme zauzeli mesto, bili spremni da stoje. Ovako veliko interesovanje pokazuje, kako visok kvalitet same konferencije, čiji je jedan od akademskih partnera i Računarski fakultet, tako i izuzetnu atraktivnost nauke o podacima. Ova relativno nova disciplina, pokazalo se, naročito je atraktivna na najmlađe generacije programera, inženjera i naučnika, iz kojih je i dolazio najveći broj učesnika.
Za bavljenje naukom o podacima, istaknutno je od više eksperata na konferenciji, potrebno je snalaženje u trouglu veština i znanja. U jednom uglu tog trougla je poznavanje računarstva, u drugom poznavanje statistike i matematike, a u trećem poznavanje oblasti u kojoj se nauka o podacima primenjuje. Nauka o podacima ujedinjuje računarske discipline kao što su poslovna inteligencija, sistemi za podršku odlučivanja, prediktivna analitika, rudarenje podataka, mašinsko učenje i veštačka inteligencija. Sve veću primenu nauka o podacima pronalazi u domenima velikih podataka, interneta od stvari, sveprisutnog računarstva, virtuelene i proširene stvarnosti. Imajući navedeno u vidu, nauka o podacima s pravom se smatra zanimanjem budućnosti i odličnim izborom pri osnivanju startapa.
Govoreći o primeni nauke o podacima u bioinformatici, Dušan Ranđelović iz kompanije Seven Bridges predstavio je tehnike dimenzione redukcije, koje su od značaja za obradu podataka pri sekvenciranju genoma, budući da ovakvo sekvenciranje daje ogromno mnoštvo podataka. Davorin Kopač iz kompanije Zemanta opisao je značaj brzog pronalaženje adekvatnog reklamnog materijala za upit koji korisnik postavlja na internetu i na čiji odgovor nije spreman dugo da čeka, a uzimajući u obzir da će oglašivači da plate samo za one predlažene reklame na koje će korisnik, nakon što ih vidi, i kliknuti. Učesnici su bili u prilici da čuju i izlaganja o primeni nauke o podacima u industriji video igrica, menadžmentu, telekomunikacijama, obrazovanju, automatskom prepoznavanju slika, obradi govornih jezika, društvenim mrežama i drugim oblastima.
Posebnu pažnju na konferenciji privukla su izlaganja gostujućih eksperata. Marko Vasiljevski održao je inspirativno predavanje pod nazivom „O poreklu štrebera koji se bave naukom o podacima, drugarstvu i Vašem unutrašnjem svetu“, motivišući učesnike konferencije da se, bez obzira na svoje trenutno vladanje pojedinim uglovima trougla nauke o podacima, upuste u ovu lepu i isplativu oblast. Martin Ragfelt nadahnuto je govorio o eksponencijalnoj evoluciji tehnologija, golicajući maštu učesnika futurističkim pokušajima da nasluti kuda će razvoj nauke i tehnike voditi ljudsku vrstu, te snažno uveravajući da krupni i dramatični tehnološki prodori tek predstoje.

4660-racunarski-fakultet-na-xa-data-science-xa-konferenciji