Учешће РАФ-оваца на такмичењу EUROBOT

Екипа РАФ-а је ове године први пут учествовала на такмичењу EUROBOT у Новом Саду. Екипу су сачињавали студенти Рачунарског факултета: Вукоман Стојановић, Игор Мајсторовић, Немања Зарић, Иван Пецић, Александар Тодоровић, као и Срђан Савић, студент Машинског факултета.
Такмичење је екипног карактера, а екипе се међусобно надмећу у 5 рунди. Задатак је да се сваке године направи робот са потпуно новим карактеристикама. Ове године тема је била градња насеобине на Месецу. Предуслов за такмичење био је да свака екипа прође такозвану хомологацију, тј. да покаже да робот испуњава све стандарде задате у правилима. Робот мора да буде одговарајућих димензија, у стању да избегава препреке и друге роботе, као и да покаже да може да обави барем један задатак.
Након успешне хомологације, екипа РАФ-а учествовала је у свих пет мечева током којих је било неопходно да роботи буду потпуно аутономни, како у енергетском, тако и у управљачком смислу, и да након старта самостално обављају задатак и решавају све настале ситуације. Реализација оваквих уређаја је веома озбиљан и сложен задатак па су студенти уложили велики напор да би их довели до такмичарског нивоа.
Професор Милош Јовановић, ментор тима, о учешћу РАФ-оваца на такмичењу EUROBOT сведочи: “Од укупно 16 пријављених екипа, 14 је прошло хомологацију, а 12 се такмичило, међу којима је екипа РАФ-а. У првој рунди такмичења победили смо у директном судару екипу Електротехничког факултета. Недостајало нам је мало среће и искуства, али је свеједно наш наступ био врло успешан”.
Победник је била екипа ФТН-а, а како су на овогодишњем такмичењу РАФ-овци стекли искуство и развили платформу, убудуће очекују успешнији наступ.
Атмосферу са такмичења можете видети овде.

4324-ucesce-raf-ovaca-na-takmicenju-eurobot