Učešće RAF-ovaca na takmičenju EUROBOT

Ekipa RAF-a je ove godine prvi put učestvovala na takmičenju EUROBOT u Novom Sadu. Ekipu su sačinjavali studenti Računarskog fakulteta: Vukoman Stojanović, Igor Majstorović, Nemanja Zarić, Ivan Pecić, Aleksandar Todorović, kao i Srđan Savić, student Mašinskog fakulteta.
Takmičenje je ekipnog karaktera, a ekipe se međusobno nadmeću u 5 rundi. Zadatak je da se svake godine napravi robot sa potpuno novim karakteristikama. Ove godine tema je bila gradnja naseobine na Mesecu. Preduslov za takmičenje bio je da svaka ekipa prođe takozvanu homologaciju, tj. da pokaže da robot ispunjava sve standarde zadate u pravilima. Robot mora da bude odgovarajućih dimenzija, u stanju da izbegava prepreke i druge robote, kao i da pokaže da može da obavi barem jedan zadatak.
Nakon uspešne homologacije, ekipa RAF-a učestvovala je u svih pet mečeva tokom kojih je bilo neophodno da roboti budu potpuno autonomni, kako u energetskom, tako i u upravljačkom smislu, i da nakon starta samostalno obavljaju zadatak i rešavaju sve nastale situacije. Realizacija ovakvih uređaja je veoma ozbiljan i složen zadatak pa su studenti uložili veliki napor da bi ih doveli do takmičarskog nivoa.
Profesor Miloš Jovanović, mentor tima, o učešću RAF-ovaca na takmičenju EUROBOT svedoči: “Od ukupno 16 prijavljenih ekipa, 14 je prošlo homologaciju, a 12 se takmičilo, među kojima je ekipa RAF-a. U prvoj rundi takmičenja pobedili smo u direktnom sudaru ekipu Elektrotehničkog fakulteta. Nedostajalo nam je malo sreće i iskustva, ali je svejedno naš nastup bio vrlo uspešan”.
Pobednik je bila ekipa FTN-a, a kako su na ovogodišnjem takmičenju RAF-ovci stekli iskustvo i razvili platformu, ubuduće očekuju uspešniji nastup.
Atmosferu sa takmičenja možete videti ovde.

4324-ucesce-raf-ovaca-na-takmicenju-eurobot