РАФ додељује стипендију младом изумитељу Николи Крстићу

Рачунарски факултет у Београду је донео одлуку да Николи Крстићу, матуранту Електротехничке школе „Никола Тесла“ из Beogradа, понуди бесплатно четворогодишње студирање од школске 2018/2019. године. Ова одлука је одговор на жељу овог младог изумитеља да упише студије баш на Рачунарском факултету.
Николина жеља о студирању на РАФ-у поткрепљена је његовим радом и значајним заслугама. Никола је конструисао „паметну рукавицу“ са циљем да помогне слепим и слабовидим особама. Ова рукавица детектује удаљеност предмета, јачину светлости, чак и препознаје лица и емоције. Поред тога што је аутор овог јединственог изума у свету, добитник је великог броја диплома како са републичких такмичења из физике, електротехнике, тако и из других области попут предузетништва.
О хуманом изуму, остварењима и плановима Николе Крстића који је јавно истицао да му је жеља да студира на Рачунарском факултету извештавано је у многим медијима. Неки од раније објављених текстова о Николином раду су у Политици („Рукавица која чита емоције“), Вечерњим новостима („Николина паметна рукавица спас за слепе“), Б92 („Матурант из Србије изумео паметну рукавицу за слепе“), Курир („Млади изумитељи: Рукавица за слепе тумачи осећања“). Свој проналазак представио је и на РТС-у (линк) , Happy телевизији (линк), BBC-у (линк) и другим медијима.
Као друштвено одговорна институција, Рачунарски факултет већ шеснаест година подржава младе таленте да стекну квалитетно и примењиво информатичко знање. Ове године, Рачунарски факултет је доделио 12 пуних стипендија најбоље пласираним матурантима на Српској информатичкој олимпијади, а свим осталим матурантима пласираним на државно такмичење из информатике полустипендије (50% попуста за све четири године студија).
С обзиром на Николин генијални изум и таленат за рачунарске науке, као и жељу да упише студије баш на нашем факултету, надамо се да ће прихватити пуну стипендију за академске студије у трајању од четири године коју му је факултет доделио. Верујемо да би то био његов сигуран корак ка квалитетном образовању и још успешнијој будућности.
Интервју са Николом поводом стипендије која му је додељена објављен је у Вечерњим новостима.

4916-raf-dodeljuje-stipendiju-mladom-izumitelju-nikoli-krsticu