RAF dodeljuje stipendiju mladom izumitelju Nikoli Krstiću

Računarski fakultet u Beogradu je doneo odluku da Nikoli Krstiću, maturantu Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ iz Beograda, ponudi besplatno četvorogodišnje studiranje od školske 2018/2019. godine. Ova odluka je odgovor na želju ovog mladog izumitelja da upiše studije baš na Računarskom fakultetu.
Nikolina želja o studiranju na RAF-u potkrepljena je njegovim radom i značajnim zaslugama. Nikola je konstruisao „pametnu rukavicu“ sa ciljem da pomogne slepim i slabovidim osobama. Ova rukavica detektuje udaljenost predmeta, jačinu svetlosti, čak i prepoznaje lica i emocije. Pored toga što je autor ovog jedinstvenog izuma u svetu, dobitnik je velikog broja diploma kako sa republičkih takmičenja iz fizike, elektrotehnike, tako i iz drugih oblasti poput preduzetništva.
O humanom izumu, ostvarenjima i planovima Nikole Krstića koji je javno isticao da mu je želja da studira na Računarskom fakultetu izveštavano je u mnogim medijima. Neki od ranije objavljenih tekstova o Nikolinom radu su u Politici („Rukavica koja čita emocije“), Večernjim novostima („Nikolina pametna rukavica spas za slepe“), B92 („Maturant iz Srbije izumeo pametnu rukavicu za slepe“), Kurir („Mladi izumitelji: Rukavica za slepe tumači osećanja“). Svoj pronalazak predstavio je i na RTS-u (link) , Happy televiziji (link), BBC-u (link) i drugim medijima.
Kao društveno odgovorna institucija, Računarski fakultet već šesnaest godina podržava mlade talente da steknu kvalitetno i primenjivo informatičko znanje. Ove godine, Računarski fakultet je dodelio 12 punih stipendija najbolje plasiranim maturantima na Srpskoj informatičkoj olimpijadi, a svim ostalim maturantima plasiranim na državno takmičenje iz informatike polustipendije (50% popusta za sve četiri godine studija).
S obzirom na Nikolin genijalni izum i talenat za računarske nauke, kao i želju da upiše studije baš na našem fakultetu, nadamo se da će prihvatiti punu stipendiju za akademske studije u trajanju od četiri godine koju mu je fakultet dodelio. Verujemo da bi to bio njegov siguran korak ka kvalitetnom obrazovanju i još uspešnijoj budućnosti.
Intervju sa Nikolom povodom stipendije koja mu je dodeljena objavljen je u Večernjim novostima.

4916-raf-dodeljuje-stipendiju-mladom-izumitelju-nikoli-krsticu