Допринос професорке Рачунарског факултета у борби против рака

Јелена Васиљевић, професорка Рачунарског факултета у Београду, своја истраживања усмерила је на карцином. Наиме, др Јелена Васиљевић осмислила је програм помоћу кога се, кликом на дугме рачунара, за само неколико секунди може, са прилично великом прецизношћу, утврдити где се код оболелог од рака, налази примарни тумор. Софтвер препознаје примарне карциноме дојке, бубрега и плућа у случају метастаза костију, а што је најважније, може да се надограђује. Могуће је дијагностиковати и карцином дебелог црева, а софтвер одређује и колико би била успешна хемиотерапија, у случајевима карцинома дојке. Компјутерска метода, која то омогућава, иновирана је на Институту „Михајло Пупин“, а њен творац је научна саветница ове установе др Јелена Васиљевић.

Оно што је Јелену, електротехничког инжењера по струци и професора на Рачунарском факултету у Београду, подстакло да крене овим путем, поред љубави према биологији и генетици, јесте губитак оца. Он је, као и Јелена, био електротехнички инжењер и радио у „Пупину“, а умро је од метастаза, а да Јелена није ни знала да је имао рак. Због тога је почела да истражује могућности лечења рака.
Њени изуми могу да промене ток лечења, највеће пошасти савременог доба – карцинома.  Ако Јеленин пројекат, који је уједно и њен докторски рад, добије сертификат надлежних у Србији, пре свега Министарства здравља, моћи ће да се примењује у болницама и да олакша рад патолозима, јер гледање узорака под микроскопом је веома тежак и замарајући посао, а обзиром на огроман број пацијената којима се ради биопсија, и на несавршеност људског ока, могућност грешке постоји. Др Јелена Васиљевић је преузела „open source“ софтвер и модификовала га за велике фајлове слика. По речима др Јелене Васиљевић, принцип коришћења овог програма је прилично једноставан: узорак узет током биопсије од оболелог се фотографише, а затим се слика убаци у рачунар и за веома кратко време, са прецизношћу већом од 70 одсто, а у неким случајевима и од 80 одсто, сазнаје се на којем органу се појавио карцином, који се касније развио у метастазе на другим деловима тела.
„За оболеле од рака веома је важно време, да се што пре открије примарни тумор, како би се почело са лечењем, а многи чекају на резултате биопсије веома дуго. Уз помоћ овог софтвера могло би веома брзо да се утврди на ком органу је настала болест, а у програму постоји могућност за убацивање више слика одједном, што значи да би лекарима, посао био знатно олакшан и убрзан“, каже др Васиљевић.
За овај софтвер Јелена Васиљевић је добила плакету на Сајму медицине 2014. године и награду „Корак у будућност“ на Сајму технике 2014 године. 
      
Софтвер је привукао велику пажњу стручњака из области медицине, али и лекара којима је посао дијагноза карцинома. Наша саговорница верује, да би се уз посебно усавршавање, овај софтвер могао применити и на друге врсте карцинома, а не само код метастаза на костима. То је показала у свом магистарском раду, где је пуштајући узорке биопсије кроз софтвер, откривала да ли пацијенти болују од рака дебелог црева или имају бенигни тумор. Овај компјутерски програм могао би да се користи и у дијагнози болести, на основу слика добијених на магнетној резонанци и скенеру.
„Помоћу мултифракталне анализе прегледали смо узорке пацијенткиња са Института за онкологију, оболелих од рака дојке. Испитивали смо колико ће хемиотерапија бити успешна код ових пацијенткиња и показало се да су резултати били тачни у 91 одсто случајева“, наводи др Васиљевић.
Понуде за куповину софтвера стижу из Словеније, а постоји и интересовање српских онколошких института за овај програм. Уколико се појави на тржишту, каже др Васиљевић, софтвер неће бити скуп, а за његову примену потребна је само дозвола надлежних. DECIM (Detection of Cancer on image Microscopic) је назив софтвера, који је осмислила др Јелена Васиљевић, а он је створен у сарадњи Института „Михајло Пупин“ са Институтом за патологију, Војномедицинском академијом и Рачунарским факултетом.
О професорки Рачунарског факултета и њеним истраживањима овако је писао Блиц у својој рубрици „нај жена“https://зена.блиц.рс/породица/јеленин-софтвер-открива-рак-видео/п2×9102

5573-doprinos-profesorke-racunarskog-fakulteta-u-borbi-protiv-raka