Истраживања професора Рачунарског факултета светски пробој на пољу вештачке интелигенције

Да Рачунарски факултет има најбоље професоре и врхунске стручњаке из својих области показује пример др Борислава Агапиева.
Професор Агапиев завршио је Електротехнички факултет у Београду, а докторирао на Oregon Health Scienceс University. Био је члан тима за пројектовање микропроцесора Pentium Pro, првог Intelовог правог суперскаларног процесора са паралелним дохватањем и извршавањем инструкција. Био је оснивачки члан Strategic CAD Labs, посебне истраживачке групе за пројектовање следеће генерације микропроцесора.
Професор др Борислав Агапиев оснивач је компаније Vast.com.Inc.Vast.com која је вертикални веб претраживач кога користе AOL Autos, Kelly Blue Book, Yahoo Travel, Overstock.com. Од 2006. године налази се на положају CTO компаније Wowd Inc.USA, а две године касније изабран је за подпредседника компаније и задужен је за истраживачки рад. Компанија Google Inc преузела је чак три патента др Борислава Агапиева, која су везана за веб претраживаче. Од 2010. године Борислав Агапиев је доцент Рачунарског факултета у Београду.
slika_prof_Agapiev.jpg
Професор Агапиев већ неколико година ради на пројекту Геометрија интелигенције. Реч је о истраживањима која спроводи његова компанија у сарадњи са Рачунарским факултетом, а за која верују да су светски пробој на тему Геометрија интелигенције.
Геометрија интелигенције, то је како да компјутерима представите комплексне ствари, које они иначе не могу да “схвате”. Комплексне ствари компјутерима морају да се представе као тачке у векторском простору и тада се комплексне функције људског ума своде на једноставне операције, које компјутер разуме, а које су дале ова или она тачка у векторском простору,”објашњава професор Агапиев.
Србија ће се ускоро придружити земљама које имају стратегију развоја вештачке интелигенције, а којих је двадесет у свету. Теоријска и практична искуства из истраживања, која спроводи професор Агапиев са својом компанијом и Рачунарским факултетом, могу знатно помоћи када је у питању рад на нацрту стратегије развоја вештачке интелигенције у Србији.

5580-istrazivanja-profesora-racunarskog-fakulteta-svetski-proboj-na-polju-vestacke-inteligencije