Istraživanja profesora Računarskog fakulteta svetski proboj na polju veštačke inteligencije

Da Računarski fakultet ima najbolje profesore i vrhunske stručnjake iz svojih oblasti pokazuje primer dr Borislava Agapieva.
Profesor Agapiev završio je Elektrotehnički fakultet u Beogradu, a doktorirao na Oregon Health Sciences University. Bio je član tima za projektovanje mikroprocesora Pentium Pro, prvog Intelovog pravog superskalarnog procesora sa paralelnim dohvatanjem i izvršavanjem instrukcija. Bio je osnivački član Strategic CAD Labs, posebne istraživačke grupe za projektovanje sledeće generacije mikroprocesora.
Profesor dr Borislav Agapiev osnivač je kompanije Vast.com.Inc.Vast.com koja je vertikalni veb pretraživač koga koriste AOL Autos, Kelly Blue Book, Yahoo Travel, Overstock.com. Od 2006. godine nalazi se na položaju CTO kompanije Wowd Inc.USA, a dve godine kasnije izabran je za podpredsednika kompanije i zadužen je za istraživački rad. Kompanija Google Inc preuzela je čak tri patenta dr Borislava Agapieva, koja su vezana za veb pretraživače. Od 2010. godine Borislav Agapiev je docent Računarskog fakulteta u Beogradu.
slika_prof_Agapiev.jpg
Profesor Agapiev već nekoliko godina radi na projektu Geometrija inteligencije. Reč je o istraživanjima koja sprovodi njegova kompanija u saradnji sa Računarskimfakultetom, a za koja veruju da su svetski proboj na temu Geometrija inteligencije.
Geometrija inteligencije, to je kako da kompjuterima predstavite kompleksne stvari, koje oni inače ne mogu da “shvate”. Kompleksne stvari kompjuterima moraju da se predstave kao tačke u vektorskom prostoru i tada se kompleksne funkcije ljudskog uma svode na jednostavne operacije, koje kompjuter razume, a koje su dale ova ili ona tačkau vektorskom prostoru,”objašnjava profesor Agapiev.
Srbija će se uskoro pridružiti zemljama koje imaju strategiju razvoja veštačke inteligencije, a kojih je dvadeset u svetu. Teorijska i praktična iskustva iz istraživanja, koja sprovodi profesor Agapiev sa svojom kompanijom i Računarskim fakultetom, mogu znatno pomoći kada je u pitanju rad na nacrtu strategije razvoja veštačke inteligencije u Srbiji.

5580-istrazivanja-profesora-racunarskog-fakulteta-svetski-proboj-na-polju-vestacke-inteligencije