Пракса матураната средње школе „Раде Кончар“ на Рачунарском факултету

Последње недеље новембра 2019. године, на Рачунарком факултету на смеру Рачунарски дизајн матуранти средње електротехничке школе „Раде Кончар“ имали су блок наставу у виду праксе. Рачунарски факултет отворио им је врата свог музичког студија где су могли да чују и да виде шта се ради на предмету музичка продукција.

Упознати су са тим шта је неопходно знати када се први пут уђе у било који музички студио, чему све што је студију служи, како изгледа и како ради програм који се користи на музичкој продукцији. Јулија Радојевић студент демонстратор која је матуранте водила кроз предмет музичка продукција, али и кроз ово предавање, пуштала им је звучне примере како би чули какав је звук са професионалних звучника (монитора). Имали су малу вежбу слушања како би јасно уочили разлику у односу на аматерске кућне звучнике. Показала им је сву опрему коју студенти на Рачунарском факултету користе током студирања, где се повезују као и сваки микрофон који се користи. Ученици који су били на пракси помно су пратили све што је Јулија причала и практично у студију примењивала, а неки су пожелели да поново дођу на праксу у наш музички студио, на Рачунарски факултет.

DSCF1100.jpg         DSCF1092.jpg

Осим праксе у музичком студију, матуранти електротехничке школе „Раде Кончар“ имали су прилику да уђу свет фотографије, захваљујући студенту демонстратору Филипу Топузовићу са смера Рачунарски дизајн, Рачунарског факултета. Филип их је увео у свет фотографије и обраде слика кроз практичне примере. Имали су прилике да чују који све формати фотографија постоје и које су чије предности, шта је RAW, како се едитује у Grayscale, који кадрови постоје, какви формати фотографије постоје, зашто и колико је светло битно за фотографију.

DSCF1128.jpg       DSCF1142.jpg

5590-praksa-maturanata-srednje-skole-rade-koncar-na-racunarskom-fakultetu