Praksa maturanata srednje škole „Rade Končar“ na Računarskom fakultetu

Poslednje nedelje novembra 2019. godine, na Računarkom fakultetu na smeru Računarski dizajn maturanti srednje elektrotehničke škole „Rade Končar“ imali su blok nastavu u vidu prakse. Računarski fakultet otvorio im je vrata svog muzičkog studija gde su mogli da čuju i da vide šta se radi na predmetu muzička produkcija.

Upoznati su sa tim šta je neophodno znati kada se prvi put uđe u bilo koji muzički studio, čemu sve što je studiju služi, kako izgleda i kako radi program koji se koristi na muzičkoj produkciji. Julija Radojević student demonstrator koja je maturante vodila kroz predmet muzička produkcija, ali i kroz ovo predavanje, puštala im je zvučne primere kako bi čuli kakav je zvuk sa profesionalnih zvučnika (monitora). Imali su malu vežbu slušanja kako bi jasno uočili razliku u odnosu na amaterske kućne zvučnike. Pokazala im je svu opremu koju studenti na Računarskom fakultetu koriste tokom studiranja, gde se povezuju kao i svaki mikrofon koji se koristi. Učenici koji su bili na praksi pomno su pratili sve što je Julija pričala i praktično u studiju primenjivala, a neki su poželeli da ponovo dođu na praksu u naš muzički studio, na Računarski fakultet.

DSCF1100.jpg         DSCF1092.jpg

Osim prakse u muzičkom studiju, maturanti elektrotehničke škole „Rade Končar“ imali su priliku da uđu svet fotografije, zahvaljujući studentu demonstratoru Filipu Topuzoviću sa smera Računarski dizajn, Računarskog fakulteta. Filip ih je uveo u svet fotografije i obrade slika kroz praktične primere. Imali su prilike da čuju koji sve formati fotografija postoje i koje su čije prednosti, šta je RAW, kako se edituje u Grayscale, koji kadrovi postoje, kakvi formati fotografije postoje, zašto i koliko je svetlo bitno za fotografiju.

DSCF1128.jpg       DSCF1142.jpg

5590-praksa-maturanata-srednje-skole-rade-koncar-na-racunarskom-fakultetu