Професорка Рачунарског факултета Јелена Васиљевић почасни гост на три аустралијска универзитета

Професорка Рачунарског факултета Јелена Васиљевић недавно се вратила са пута из Аустралије, где је била позвана од стране чак три универзитета, да одржи Invited Talk и да представи своја истраживања.
На University of Sydney ImageX Institute отишла је на позив професора Paul Kell-а. Тамо јој се представио домаћи тим са својим, веома занимљивим истраживањима. Како наводи професорка Јелена Васиљевић, “Овај аустралијски научни тим бави се прецизнијом радиотерапијом-зрачењем, у смислу да раде на специјалним MRI софтверима за симултано снимање и зрачење, како би се избегло зрачење здравог ткива, што јесте проблем код радиотерапије. И зрачење и хемиотерапија јесу терапије против канцера, али због оштећивања здравог ткива имају велике контраиндикације и зато се ради на таргетирању терапије тј. довођење лека, односно зрачења тачно до канцера”.
Оно што посебно радује професорку Јелену је могућност сарадње, а то значи да би у том случају, овај аустралијски Универзитет послао неке софтвере и делове опреме нашим клиникама у циљу истраживања.
На University of New Sputh WalesUNSW позвана је на одељење Medical Imaging, да представи своја истраживања. Постигнут је договор о сарадњи и раду, о размени и заједничком скупљању дигиталних база медицинских слика, ради истраживања што и представља свуда велики проблем. “Тако бисмо добили прецизније резултате из неуронских мрежа и из фракталних и мултифракталних анализа, које примењујем у својим истраживањима ради дијагностике и предикције ефикасности хемиотерапије“, истиче професорка Васиљевић.
На Australian National University ANU у Камбери, другом по рангу универзитету у Аустралији, професорка Јелена Васиљевић била је, такође, позвана да одржи Invited Talk. Због обавеза није била у могућности да се одазове овом позиву, али је имала част да упозна великог експерта у области фрактала, професора Michael Barnsleya.
20190906_145910.jpg     20190930_140327.jpg
 20190930_115732.jpg20190906_162431.jpg

5534-profesorka-racunarskog-fakulteta-jelena-vasiljevic-pocasni-gost-na-tri-australijska-univerziteta