Profesorka Računarskog fakulteta Jelena Vasiljević počasni gost na tri australijska univerziteta

Profesorka Računarskog fakulteta Jelena Vasiljević nedavno se vratila sa puta iz Australije, gde je bila pozvana od strane čak tri univerziteta, da održi Invited Talk i da predstavi svoja istraživanja.
Na University of SydneyImageXInstitute otišla je na poziv profesora Paul Kell-a. Tamo joj se predstavio domaći tim sa svojim, veoma zanimljivim istraživanjima. Kako navodi profesorka Jelena Vasiljević, “Ovaj australijski naučni tim bavi se preciznijom radioterapijom-zračenjem, u smislu da rade na specijalnim MRI softverima za simultano snimanje i zračenje, kako bi se izbeglo zračenje zdravog tkiva, što jeste problem kod radioterapije. I zračenje i hemioterapija jesu terapije protiv kancera, ali zbog oštećivanja zdravog tkiva imaju velike kontraindikacije i zato se radi na targetiranju terapije tj. dovođenje leka, odnosno zračenja tačno do kancera”.
Ono što posebno raduje profesorku Jelenu je mogućnost saradnje, a to znači da bi u tom slučaju, ovaj australijski Univerzitet poslao neke softvere i delove opreme našim klinikama u cilju istraživanja.
Na UniversityofNewSputhWalesUNSW pozvana je na odeljenje Medical Imaging, da predstavi svoja istraživanja. Postignut je dogovor o saradnji i radu, o razmeni i zajedničkom skupljanju digitalnih baza medicinskih slika, radi istraživanja što i predstavlja svuda veliki problem. “Tako bismo dobili preciznije rezultate iz neuronskih mreža i iz fraktalnih i multifraktalnih analiza, koje primenjujem u svojim istraživanjima radi dijagnostike i predikcije efikasnosti hemioterapije“, ističe profesorka Vasiljević.
Na Australian National UniversityANU u Kamberi, drugom po rangu univerzitetu u Australiji, profesorka Jelena Vasiljević bila je, takođe, pozvana da održi Invited Talk. Zbog obaveza nije bila u mogućnosti da se odazove ovom pozivu, ali je imala čast da upozna velikog eksperta u oblasti fraktala, profesora Michael Barnsleya.
20190906_145910.jpg     20190930_140327.jpg
 20190930_115732.jpg20190906_162431.jpg

5534-profesorka-racunarskog-fakulteta-jelena-vasiljevic-pocasni-gost-na-tri-australijska-univerziteta