Студент Рачунарког факултета Филип Антић одбранио је дипломски рад на тему „Eterium, основе и примена blockchain-а“

Студент Рачунарског факултета Филип Антић је 29. октобра одбранио дипломски рад на тему Eterium, основе и примена blockchain-а“ пред комисијом коју су чинили ментор: др Ђорђе Бабић и др Душан Вујошевић.

„Криптовалута (енг.cryptocurrency) је дигитална или виртуелна валута која је осмишљена да функционише као средство размене. Префикс “крипто” долази од речи криптографија која се користи за израду протокола који чини трансакције са криптовалутама сигурним и тешким за лажирање. Једна од најважнијих карактеристика криптовалуте јесте та што није контролисана од стране било ког централног ауторитета, међутим, постоје и неке које су централизоване.

Ова децентрализованост је могућа због технологије која се налази у позадини криптовалута, а која се назива blockchain. Blockchain како му само име каже, је ланац блокова на коме се бележе трансакције које се врше у оквиру мреже неке криптовалуте. Битна карактеристика blockchain-а јесте да су сви блокови са трансакцијама међусобно повезани, самим тим, ако би неко покушао да измени барем један податак у блоку, цела мрежа би то видела и не би му дозволили. Због овога је blockchain нашао примену у различитим индустријама и делатностима, од транспорта до складиштења података у државним институцијама. Најпознатија, а уједно и прва криптовалута која је настала је bitcoin (BTC).

Појавио се као идеја крајем 2008, а у јануару 2009. године је настао први bitcoin, а његов творац је човек или група људи под псеудонимом Сатоши Накамото. Једна од најпознатијих теорија о настанку bitcoina јесте она која говори о томе да је он резултат велике економске кризе која је задесила свет 2008. године. Због неповерења у традиционалне финансијске инситуције које су те године заказале, јавила се потреба за нечим што је децентрализовано и једноставно за коришћење. И заиста, пар месеци након слома светског тржишта појављује се bitcoin писмо о намерама (whitepaper) у коме је његов творац изнео идеју и пројекат bitcoina. Од његовог настанка па све до данас појавило се много нових криптовалута – иако не можемо за све њих рећи да спадају у ову категорију – и тај број сада премашује 2.000. У овом раду ћу покушати да објасним и приближим читаоцу шта је то крипто валута и како функционише. Увешћу као појам две крипто валуте: bitkoin и eterium и покушаћу да прикажем главну разлику између ове две крипто валуте, као и недостатке bitkoina у односу на eterium“.
Слике са одбране погледајте у галерији.

5566-student-racunarkog-fakulteta-filip-antic-odbranio-je-diplomski-rad-na-temu-xa-eterium-osnove-i-primena-xa-blockchain-xa-a