Студент Јован Ромчевић одбранио је свој дипломски рад на тему „Безбедност у интернету ствари“

Студент Рачунарског факултета Јован Ромчевић је 10. септембра 2020. године одбранио дипломски рад на тему Безбедност у интернету ствари пред комисијом коју су чинили: ментор др Петар Бојовић и члан др Стеван Милинковић.
„Интернет ствари – енг: Internet of things (скраћено IoT), је револуционарни концепт који се ослања на могућност повезивања великог броја уређаја путем интернета, кабла, бежичне мреже итд. Главна сврха је доношење тачних одлука уз помоћ велике количине података са разних извора (сензора уређаја и претходног знања). Како са сваким напретком (еволуцијом), тако и са IoT-ом, долазе нови проблеми које треба решити или минимизирати. У овом случају проблеми су безбедносне природе, као и сигурност личних података, што тренутно представља претњу целокупном начину живота.“ – наведено је у апстракту.
„Смањивање ризика и повећање безбедности је могуће, али само ако се потенцијални напади унапред разматрају, тј. још у архитектонској фази. Стандардизација би убрзала, олакшала и појефтинила производњу и имплементацију целокупног система као и побољшала безбедност истог. Безбедност, као и начини одбране, изучавају се интензивно“ – закључио је Јован.
Фотографије са одбране налазе се у галерији.

5942-student-jovan-romcevic-odbranio-je-svoj-diplomski-rad-na-temu-bezbednost-u-internetu-stvari