Друго место на WHOIS Хакатону за РАФ-овце

Студенти Рачунарског факултета Иван Јевтић и Михаило Трајковић освојили су друго место на онлајн WHOIS Хакатону који су организовали Фондација Регистар националног интернет домена Србије (РНИДС) и компанија Quantox Technology. Двојица студената смера Рачунарске науке били су део тима Comfortaby Dumb заједно са Давидом Милинковићем и Павлом Пађином, студентима Електротехничког факултета у Београду.

Иван Јевтић нам је пренео своје утиске са Хакатона.

Задатак нам је био да направимо мобилну апликацију која служи као домен менаџер, што значи да је могуће претраживање домена, чување омиљених и укључивање нотификација. Хакатон је био одржан онлине, али са могућношћу презентовања уживо. Врло смо задовољни организацијом и имамо позитивне утиске са такмичења.

На Хакатону је учествовало десет одабраних екипа. Њихов задатак је био да направе апликације за мобилне телефоне које нуде WHOIS и DNS податке о слободним, односно регистрованим називима домена, ћириличким и латиничким, у задатим доменским просторима. Приликом оцењивања у обзир је узето више параметара – комплетност и релевантност решења, UI/UX дизајн, квалитет кода, скалабилност и презентација решења, а највише оцене наведених параметара одлучиле су о победницима. Жири су чинили Петар Словић, директор иновација, Quantox Technology, Дамјан Томић, технички директор IT Biz Solutions, као и Душан Стојичевић, копредседавајући групе за Универзалну прихватљивост (UASG). Чланови жирија су нагласили да су нијансе одлучиле о победницима.

Реализацију Хакатона подржао је ICANN, организација која управља глобалном адресном структуром интернета, као и његова иницијатива Universal Acceptance. Ова иницијатива је основана са циљем да сви називи домена и имејл адресе на интернету буду подједнако третиране од стране софтверских апликација, без обзира на коришћено писмо. Учесници хакатона сагласили су се да рад са ћириличким доменима није представљао проблем, потврдивши још једном тезу да је за достизање Универзалне прихватљивости потребна само воља јер технолошких препрека нема, преносе организатори.

6579-drugo-mesto-na-xa-whois-xa-hakatonu-za-raf-ovce