Drugo mesto na WHOIS Hakatonu za RAF-ovce

Studenti Računarskog fakulteta Ivan Jevtić i Mihailo Trajković osvojili su drugo mesto na onlajn WHOIS Hakatonu koji su organizovali Fondacija Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) i kompanija Quantox Technology. Dvojica studenata smera Računarske nauke bili su deo tima Comfortaby Dumb zajedno sa Davidom Milinkovićem i Pavlom Pađinom, studentima Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Ivan Jevtić nam je preneo svoje utiske sa Hakatona.

Zadatak nam je bio da napravimo mobilnu aplikaciju koja služi kao domen menadžer, što znači da je moguće pretraživanje domena, čuvanje omiljenih i uključivanje notifikacija. Hakaton je bio održan online, ali sa mogućnošću prezentovanja uživo. Vrlo smo zadovoljni organizacijom i imamo pozitivne utiske sa takmičenja.

Na Hakatonu je učestvovalo deset odabranih ekipa. Njihov zadatak je bio da naprave aplikacije za mobilne telefone koje nude WHOIS i DNS podatke o slobodnim, odnosno registrovanim nazivima domena, ćiriličkim i latiničkim, u zadatim domenskim prostorima. Prilikom ocenjivanja u obzir je uzeto više parametara – kompletnost i relevantnost rešenja, UI/UX dizajn, kvalitet koda, skalabilnost i prezentacija rešenja, a najviše ocene navedenih parametara odlučile su o pobednicima. Žiri su činili Petar Slović, direktor inovacija, Quantox Technology, Damjan Tomić, tehnički direktor IT Biz Solutions, kao i Dušan Stojičević, kopredsedavajući grupe za Univerzalnu prihvatljivost (UASG). Članovi žirija su naglasili da su nijanse odlučile o pobednicima.

Realizaciju Hakatona podržao je ICANN, organizacija koja upravlja globalnom adresnom strukturom interneta, kao i njegova inicijativa Universal Acceptance. Ova inicijativa je osnovana sa ciljem da svi nazivi domena i imejl adrese na internetu budu podjednako tretirane od strane softverskih aplikacija, bez obzira na korišćeno pismo. Učesnici hakatona saglasili su se da rad sa ćiriličkim domenima nije predstavljao problem, potvrdivši još jednom tezu da je za dostizanje Univerzalne prihvatljivosti potrebna samo volja jer tehnoloških prepreka nema, prenose organizatori.

6579-drugo-mesto-na-xa-whois-xa-hakatonu-za-raf-ovce