Нови предмети на Рачунарском факултету – Интерфејс мозак-рачунар и Физиолошко рачунарство

На Рачунарском факултету и онлајн путем Зума одржано је представљање предмета Интерфејс мозак-рачунар и Физиолошко рачунарство које ће студенти моћи да одаберу у наредном семестру. Наставу на овим изборним предметима ће држати др Јелена Младеновић. Предмети су намењени студентима треће године студијских програма Рачунарско инжењерство, Рачунарске науке и Мултимедијални дизајн.

Деканка Рачунарског факултета др Бојана Димић Сурла се на почетку презентовања обратила и захвалила студентима, као и гошћама из компаније mBrain Train која ће дати на коришћење опрему потребну за реализацију ових предмета. Поручила је студентима да је ово сјајна прилика да се упознају са иноватином облашћу у рачунарству повезаном са неуронауком.

Драго ми је што је Јелена дошла да ради на Рачунарском факултету, посебно због њеног великог искуства из иностранства. Овом приликом желим да најавим да за овај предмет, као и за неке друге предмете из области Рачунарског инжењерства, планирамо да оформимо лабораторију РАФ FabLab. Лабораторија ће бити у згради у Кнез Михаиловој 10 где се простор већ припрема. Део опреме ће обезбедити mBrain Train, а део ће финансирати РАФ. Желимо да уложимо у сасвим нову област која није заступљена код нас у земљи, а мислим да је потребно да постоји на РАФ-у.

Др Јелена Младеновић је изразила захвалност, не само на могућности да одржи представљање својих предмета, већ и на интересовању РАФ-а да уведе иновативне интердисциплинардне предмете.

Мислим да је РАФ савршени кандидат да споји и инжењерство и науке, па чак и дизајн који су потребни за остварење оваквих предмета. Ово је најбоље место да почнемо и будемо први у Србији који овако нешто предају и реализују.

Јелена Младеновић је завршила основне студије на Математичком факултету у Београду. Наглашава да јој је током студија недостајала интердисциплинарност која би јој омогућила да испољи своја интересовања и у области уметности, филозофије и психологије, те је трагала за нечим новим. Добила је стипендију Европске уније за размену на мастер студије у Амстердаму на Free University где се бавила вештачком интелигенцијом. Након тога, услед поновног недостатка могућности да у потпуности изрази своје идеје, заинтересовала се за људски мозак, психологију и за снимање рада мозга. Добила је наредну стипендију за мастер студије у Ници на Sophia Antipolis где је радила рачунарској биомедицини и тиме се приближила својим идејама. Присећа се да је тада мислила да су њене идеје научна фантастика и да не постоји нешто тако у науци. На крају мастер студија је сазнала да једна докторанткиња ради управо на томе што чине њене идеје и да се то зове Brain-Computer Interface, односно мозак-рачунар и да се научници у свету тиме баве дуже од деценије. Потом је добила стипендију за докторске студије у Бордоу и Лиону где се у својој докторској дисертацији бавила Brain-Computer Interface-ом. Током докторских студија радила је у Тел Авиву са виртуалном реалношћу и новим окружењима где је имплементирала интерфејс. Више информација о Јелени, као и о пројектима које је радила, доступно је на њеном сајту.

На предмету Интерфејс мозак-рачунар ће се радити запис EEG сигнала на рачунар, обрада сигнала (чишћење шума) и класфикација (машинско учење). Студенти који се буду определили за предмет Физиолошко рачунарство бавиће се физиологијом човека, мерним инструментима, интерпретацијом сигнала помоћу Python-а, прављењем feedback-а, иновацијама или учешћем у већ постојећим Јелениним пројектима. Јелена је појаснила да ће садржаји предмета бити прилагођени интересовањима студената, а да ће се оквирно студенти Рачунарског инжењерства највише бавити обрадом сигнала, студенти Рачунарских наука машинским учењем и аналитиком података, док ће студенти Мултимедијалног дизајна бити усмерени ка дизајну интерфејса и уређеја.

Јелена се захвалила РАФ-у на лабораторији коју ће направити и најавила организацију Хакатона на којима ће студенти заједно радити на пројектима. Истакла је да јој је част да светска организација NeuroTechX из Канаде пружа подршку за оснивање NeuroTechX Београд где ће наши студенти моћи да имају директну везу са светски познатим фирмама и лабораторијама. Најавила је свечану презентацију овог пројекта почетком јануара.

6571-novi-predmeti-na-racunarskom-fakultetu-interfejs-mozak-racunar-i-fiziolosko-racunarstvo