Одржано онлајн предавање о квантним рачунарима на РАФ-у

Онлајн предавање под називом „Квантни рачунари – на прагу будућности” одржао је др Александар Радовановић студентима и наставницима РАФ-а. Овим предавањем је отпочета сарадња између Рачунарског факултета и Александра Радовановића који се бави овом сасвим иновативном облашћу.

Присутнима се на почетку предавања обратила деканка Рачунарског факултета проф. др Бојана Димић Сурла и захвалила предавачу. Предавање са састојало од општег приказа квантних рачунара, укључујући и теоријску основу, као и од делова о програмирају ових рачунара и о алгоритмима. 

Александар Радовановић је истакао да се нада да ће предавање о квантним рачунарима на популаран и интересантан начин приближити и побудити интересовање за ову изузетно занимљиву и динамичну област.

Улазећи у другу годину „квантне декаде“ прелазимо праг нове информатичке револуције коју доносе квантни рачунари. Квантни рачунари прелазе границу недоступну данашњим, класичним рачунарима, од симулирања молекуларне интеракције у новим материјалима и лековима, оптимизације у индустрији, финансијама и транспорту, супербрзог квантног интернета до спајања роботике са напредном вештачком интелигенцијом. Иако су квантни рачунари још у повоју, ово је идеално време за младе стручњаке да се укључе у квантну револуцију.

Александар Радовановић је дипломирао на Електротехничком факултету у Београду. Постдипломске студије наставља у Јужноафричкој Републици где стиче докторат на University of The Western Cape. Александар је део оснивачког тима универзитета King Abdullah University of Science and Technology у Саудијској Арабији. Септембра ове године покреће Институт за квантне рачунаре у Кејптауну који се тренутно налази у стартап фази. Александар је аутор многобројних научних радова и неколико књига, од којих се последња бави програмирањем квантних рачунара.

6573-odrzano-onlajn-predavanje-o-kvantnim-racunarima-na-raf-u