Održano onlajn predavanje o kvantnim računarima na RAF-u

Onlajn predavanje pod nazivom „Kvantni računari – na pragu budućnosti” održao je dr Aleksandar Radovanović studentima i nastavnicima RAF-a. Ovim predavanjem je otpočeta saradnja između Računarskog fakulteta i Aleksandra Radovanovića koji se bavi ovom sasvim inovativnom oblašću.

Prisutnima se na početku predavanja obratila dekanka Računarskog fakulteta prof. dr Bojana Dimić Surla i zahvalila predavaču. Predavanje sa sastojalo od opšteg prikaza kvantnih računara, uključujući i teorijsku osnovu, kao i od delova o programiraju ovih računara i o algoritmima. 

Aleksandar Radovanović je istakao da se nada da će predavanje o kvantnim računarima na popularan i interesantan način približiti i pobuditi interesovanje za ovu izuzetno zanimljivu i dinamičnu oblast.

Ulazeći u drugu godinu „kvantne dekade“ prelazimo prag nove informatičke revolucije koju donose kvantni računari. Kvantni računari prelaze granicu nedostupnu današnjim, klasičnim računarima, od simuliranja molekularne interakcije u novim materijalima i lekovima, optimizacije u industriji, finansijama i transportu, superbrzog kvantnog interneta do spajanja robotike sa naprednom veštačkom inteligencijom. Iako su kvantni računari još u povoju, ovo je idealno vreme za mlade stručnjake da se uključe u kvantnu revoluciju.

Aleksandar Radovanović je diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Postdiplomske studije nastavlja u Južnoafričkoj Republici gde stiče doktorat na University of The Western Cape. Aleksandar je deo osnivačkog tima univerziteta King Abdullah University of Science and Technology u Saudijskoj Arabiji. Septembra ove godine pokreće Institut za kvantne računare u Kejptaunu koji se trenutno nalazi u startap fazi. Aleksandar je autor mnogobrojnih naučnih radova i nekoliko knjiga, od kojih se poslednja bavi programiranjem kvantnih računara.

6573-odrzano-onlajn-predavanje-o-kvantnim-racunarima-na-raf-u