Студент Петја Алекси Ђаковић одбранио је дипломски рад на тему „Андроид апликација за видео надзор помоћу веб RTC технологије“

Студент Рачунарског факултета Петја Алекси Ђаковић је у петак, 19. новембра 2021. године одбранио дипломски рад на тему Андроид апликација за видео надзор помоћу веб RTC технологије коју су чинили ментор, др Милан Видаковић и члан, др Бојана Димић Сурла.

У уводу свог рада Петја Алекси је исакао следеће:

WebRTC је пројекат отвореног типа који је настао са циљем да омогући комуникацију у реалном времену wеб апликација, али касније и апликација за мобилне телефоне. Укључује елементе за висококвалитетну комуникацију преко интернета, као што су мрежне, аудио и видео компоненте које се користе у апликацијама за аудио и видео позиве.
NAT (Network Address Translation) је метода мапирања IP адресе у другу, модификовањем информација о мрежној адреси у IP заглављу пакета док су у транзиту преко уређаја за рутирање саобраћаја. Постао је популаран као алат за очување глобалног адресног простора у условима где немамо довољно IPv4 адреса за сваки уређај.
Како би се остварила peer to peer комуникација два уређаја која се налазе у различитим приватним мрежама иза NAT-a WebRTC прво захтева постојање Signaling сервера или било који други вид комуникације ова два уређај. Оба уређаја прикупљају информације о свим могућим приступима том уређају преко интернета уз помоћ STUN и TURN сервера и размењују те податке преко Signaling сервера, тек након тога се успоставља peer to peer веза.


Апликација за видео надзор као сто је овде описана, вероватно неће имати кориснике који ће дужи временски период гледати снимак са другог уређаја. Претпоставка је да ће корисник с времена на време погледати стање и врло брзо затворити апликацију. Овде постоји потенцијал да се уређаји који снимају и немају тренутно никог повезаног искористе као TURN сервери. У овом случају би ти телефони прослеђивали саобраћај нека друга два уређаја, који нису у могућности да остваре peer to peer везу преко STUN протокола. Слично решење је користио програм Skype пре него што га је купио Microsoft. Ово решење би потенцијално смањило употребу TURN сервера, што би довело до великих уштеда у одржавању сервера јер је TURN сервер у оквиру овог пројекта најскупљи.

Поред наведених могућности да се искористе други уређаји, ова апликација није још тотално спремна за комерцијалну употребу. Требало би додати још неколико функционалности као што су промена резолиције, паљење светла на телефону итд. Након још пар функционалности и доста тестирања, апликација би могла да буде постављена на Play Store продвницу како би сви корисници Android телефона могли да је инсталирају. Не би требало заборавити и на кориснике iPhone уређаја за које би могла да се направи одговарајућа верзија ове апликације, али то су већ кораци за које је потребно мало више времена и који превазилазе оквире дипломског рада. – закључио је Петја Алекси.


Фотографије са одбране налазе се у галерији.

6530-student-petja-aleksi-dakovic-odbranio-je-diplomski-rad-na-temu-android-aplikacija-za-video-nadzor-pomocu-veb-xa-rtc-xa-tehnologije