Студенти РАФ-а освојили трећу награду на такмичењу AIBG

РАФ-овци са смера Рачунарске науке Александар Спремо и Виктор Вујичић, студенти друге године, Војин Голубовић, студент прве године, као и Петар Рашевић, студент Машинског факултета, такмичивши се у оквиру тима Мики, освојили су треће место на такмичењу AIBG 4.0 и награду у износу од 25.000 динара. Организатор AIBG 4.0 (Artificial Intelligence BattleGround) је Удружење студената технике Европе – Београд (BEST). Такмичење је одржано 10. децембра на Универзитету Метрополитан у трајању од 20 часова.

Александар Спремо пренео нам је своје утиске са такмичења.

Такмичење функционише тако што се интелигентни агенти боре међусобно. Наш тим је направио интелигентног агента који вреднује све акције које може да уради и бира акцију са најбољом вредношћу, а вредност акција одређују параметри. Тип агента је агент заснован на корисности, а метода коју смо користили се формално зове Utility AI. Такмичење је било занимљиво и доста смо научили јер раније нисмо користили Utility AI и правили толико комплексног агента.

AIBG представља интензивно студентско програмерско такмичење тимског карактера на пољу вештачке интелигенције намењено студентима техничких факултета. Такмичари груписани у 16 тимова од по 3 или 4 члана имали су задатак да у року од 20 часова дизајнирају функционалног интелигентног агента, односно бот-а, који ће самостално играти видео игру користећи било који програмски језик који подржава API позиве. На основу задате видео игре тимови су дизајнирали интелигентног агента који може самостално играти игру, а касније и да одмери снаге са агентима других тимова у елиминационој и knock-out фази где су се борили за победу.

6580-studenti-raf-a-osvojili-trecu-nagradu-na-takmicenju-xa-aibg-xa