Studenti RAF-a osvojili treću nagradu na takmičenju AIBG

RAF-ovci sa smera Računarske naukeAleksandar Spremo i Viktor Vujičić, studenti druge godine, Vojin Golubović, student prve godine, kao i Petar Rašević, student Mašinskog fakulteta, takmičivši se u okviru tima Miki, osvojili su treće mesto na takmičenju AIBG 4.0 i nagradu u iznosu od 25.000 dinara. Organizator AIBG 4.0 (Artificial Intelligence BattleGround) je Udruženje studenata tehnike Evrope – Beograd (BEST). Takmičenje je održano 10. decembra na Univerzitetu Metropolitan u trajanju od 20 časova.

Aleksandar Spremo preneo nam je svoje utiske sa takmičenja.

Takmičenje funkcioniše tako što se inteligentni agenti bore međusobno. Naš tim je napravio inteligentnog agenta koji vrednuje sve akcije koje može da uradi i bira akciju sa najboljom vrednošću, a vrednost akcija određuju parametri. Tip agenta je agent zasnovan na korisnosti, a metoda koju smo koristili se formalno zove Utility AI. Takmičenje je bilo zanimljivo i dosta smo naučili jer ranije nismo koristili Utility AI i pravili toliko kompleksnog agenta.

AIBG predstavlja intenzivno studentsko programersko takmičenje timskog karaktera na polju veštačke inteligencije namenjeno studentima tehničkih fakulteta. Takmičari grupisani u 16 timova od po 3 ili 4 člana imali su zadatak da u roku od 20 časova dizajniraju funkcionalnog inteligentnog agenta, odnosno bot-a, koji će samostalno igrati video igru koristeći bilo koji programski jezik koji podržava API pozive. Na osnovu zadate video igre timovi su dizajnirali inteligentnog agenta koji može samostalno igrati igru, a kasnije i da odmeri snage sa agentima drugih timova u eliminacionoj i knock-out fazi gde su se borili za pobedu.

6580-studenti-raf-a-osvojili-trecu-nagradu-na-takmicenju-xa-aibg-xa