Студенткиња Ђурђина Матовић одбранила је дипломски рад на тему „Примена софтверских дефинисаних мрежа у cloud окружењу“

Студенткиња Рачунарског факултета Ђурђина Матовић је у четвртак, 2. децембра 2021. године одбранила дипломски рад на тему Примена софтверских дефинисаних мрежа у cloud окружењу пред комисијом коју су чинили ментор, др Петар Бојовић и члан, Горан Мартић.

У апстракту свог рада Ђурђина је истакла следеће:

Идеја за проучавањем и писањем ове теме, проистекла је из жеље за истраживањем неке иновативне технологије, која се користи и која олакшава пројектима и инжењерима тренутне изазове, и изискује даље проучавање. SDN и Cloud, нису више толико иновативне, јер већ имају своју историју, али свакако су у успону, од велике користи и значаја у данашњем развоју мреже и мрежне технологија, као и њихове будућности.

У оквиру овог рада, објашњена је основна примена софтверских дефинисаних мрежа и cloud рачунарства. Рад се састоји од следећих целина, уводне “Софтверски дефинисане мреже”, па затим архитектура и основне компоненте SDN-а, опис традиционалне мреже и њене архитектуре, увод у виртуелизацију мреже, представљање NFV-а, представљање SDN-WAN-а као значајне технологије, опис Cloud рачунарства и демонстрација примене SDN-а у cloud окружењу.

Иако је истина да је cloud computing један од најмоћнијих и ефикаснијих алата за било који посао, истовремено, његов потпуни потенцијал не може да се остварити, ако је оптерећен конвенционалним мрежним хардвером. Ово је управо разлог зашто SDN има тако виталну и блиску везу са cloud-ом. – закључила је Ђурђина.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.

6561-studentkinja-durdina-matovic-odbranila-je-diplomski-rad-na-temu-primena-softverskih-definisanih-mreza-u-xa-cloud-xa-okruzenju