Александар Радовановић одржао је још једно предавање о квантном рачунарству на РАФ-у

Александар Радовановић одржао је друго по реду онлајн предавање о квантном рачунарству по називом У сусрет квантној криптографији. Александар је одржао сјајно предавање о квантним рачунарима у децембру прошле године, те је ово наставак сарадње.

У савременом информационом друштву криптографија је критични део комуникација и заштите података. Међутим, са развојем квантних рачунара постаје све јасније да данашњи криптографски методи неће бити у могућности да пруже довољну заштиту. Комплексни математички проблеми на којима се заснива снага данашње, класичне криптографије, биће у реалном времену решиви на квантним рачунарима. Класична криптографија ће такође губити значај на квантном интернету будућности. Уз осврт на класичне криптографске методе и њихове слабости у квантном окружењу, ово предавање је било фокусирано на квантну криптографију. На приступачан начин били су описани закони квантне механике на којима се заснива квантна криптографија. Посебна пажња била је посвећена протоколима за размену криптографских кључева, детекцији уљеза и квантној обради шифрованих података. Квантни рачунари, иако у историју шаљу криптографске методе које су се развијале вековима, отварају врата у нови, узбудљивији свет квантне криптографије, истакнуто је на предавању.

Александар Радовановић је дипломирао на Електротехничком факултету у Београду. Постдипломске студије наставља у Јужноафричкој Републици где стиче докторат на University of The Western Cape. Александар је део оснивачког тима универзитета King Abdullah University of Science and Technology у Саудијској Арабији. Септембра ове године покреће Институт за квантне рачунаре у Кејптауну који се тренутно налази у стартап фази. Александар је аутор многобројних научних радова и неколико књига, од којих се последња бави програмирањем квантних рачунара.