Aleksandar Radovanović održao je još jedno predavanje o kvantnom računarstvu na RAF-u

Aleksandar Radovanović održao je drugo po redu onlajn predavanje o kvantnom računarstvu po nazivom U susret kvantnoj kriptografiji. Aleksandar je održao sjajno predavanje o kvantnim računarima u decembru prošle godine, te je ovo nastavak saradnje.

U savremenom informacionom društvu kriptografija je kritični deo komunikacija i zaštite podataka. Međutim, sa razvojem kvantnih računara postaje sve jasnije da današnji kriptografski metodi neće biti u mogućnosti da pruže dovoljnu zaštitu. Kompleksni matematički problemi na kojima se zasniva snaga današnje, klasične kriptografije, biće u realnom vremenu rešivi na kvantnim računarima. Klasična kriptografija će takođe gubiti značaj na kvantnom internetu budućnosti. Uz osvrt na klasične kriptografske metode i njihove slabosti u kvantnom okruženju, ovo predavanje je bilo fokusirano na kvantnu kriptografiju. Na pristupačan način bili su opisani zakoni kvantne mehanike na kojima se zasniva kvantna kriptografija. Posebna pažnja bila je posvećena protokolima za razmenu kriptografskih ključeva, detekciji uljeza i kvantnoj obradi šifrovanih podataka. Kvantni računari, iako u istoriju šalju kriptografske metode koje su se razvijale vekovima, otvaraju vrata u novi, uzbudljiviji svet kvantne kriptografije, istaknuto je na predavanju.

Aleksandar Radovanović je diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Postdiplomske studije nastavlja u Južnoafričkoj Republici gde stiče doktorat na University of The Western Cape. Aleksandar je deo osnivačkog tima univerziteta King Abdullah University of Science and Technology u Saudijskoj Arabiji. Septembra ove godine pokreće Institut za kvantne računare u Kejptaunu koji se trenutno nalazi u startap fazi. Aleksandar je autor mnogobrojnih naučnih radova i nekoliko knjiga, od kojih se poslednja bavi programiranjem kvantnih računara.