Богдан Хабић, некадашњи студент РАФ-а, о инвестицији од 40 милиона долара за његову компанију Tenderly

Заједно са колегама са Рачунарског факултета, Богдан Хабић, некадашњи студент, покренуо је Tenderly платформу. Од стартапа који се бавио унапређењем програмерских алата у blockchain-у тако што је првенствено решавао проблеме оснивача, Tenderly је стигао до водеће платформе за blockchain програмере са циљем прављења иновативиних web3 производа. Компанија Tenderly је добила инвестицију у износу од 40 милиона долара у оквиру Б рунде инвестирања. У финансирању је учествовао фонд Spark Capital, као и фондови Accel и Point Nine Capital. Богдан се осврнуо на настанак идеје за оснивање Tenderly-ја, процесу и фазама кроз које је прошао, као и на своје искуство са Рачунарског факултета и оно што му је РАФ донео. Говорио је о инвестицији коју је његова компанија добила, као и о иницијативи Tenderly Гаража која је намењена стартап заједници.

Како је настала идеја за оснивање Tenderly-ја, како се она развијала и како је изгледао почетак пословања из твог угла?

Пре него што дођемо до идеје за оснивање Tenderly-ја, мислим да је важно споменути да се нас четворица оснивача познајемо већ 12 година и да смо за то време сарађивали пословно, а и приватно постали веома добри пријатељи. Како нас је сву четворицу занимао blockchain и различите имплеменатције те технологије, освојили смо заједно прво или друго место на преко 13 хакатона. Баш та учешћа су довела до идеје која је на крају била покретач да оснујемо Tenderly. У покушају да развијемо различита иновативна решења на blockchain-у схватили смо да постоји проблем који се изнова понавља, а који се огледа у недостатку добрих програмерских алата на које смо навикли као инжењери у web2 индустрији. Прва верзија Tendely платформе је и настала као наш покушај да првенствено решимо своје фрустрације везане за програмирање на blockchain-у. Како смо добили прве кориснике и веома позитиван feedback схватили смо да је овај проблем нешто што са чиме се и други људи срећу, тако смо на тај начин валидирали нашу идеју и наставили развој Tenderly платформе која сад нуди много више алата и сервиса и чију вредност препознају многи тимови и компаније у blockchain индустрији.

Каква је улога РАФ-а у процесу покретања Tenderly-ја и колико ти је значило знање стечено тамо приликом оснивања, а колико ти значи сада?

Кренуо бих са контекстом да сам пре РАФ-а био ученик Рачунарске гимназије, тако да је РАФ био природни наставак тог пута. Мислим да је најбитнији квалитет РАФ-а људи који су га уписали. Шта то конкретно значи? То значи да је неко окружен све време другим интелигентним и мотивисаним људима и у таквом окружењу се драстично брже напредује. Што се тиче стеченог знања, смешно ми је што су се неки предмети, које сам слушао из разлога што су ми звучали забавно, али сам мислио да их никада нећу применити, испоставили изузетно корисним (примера ради, Програмски преводиоци, Оперативни системи, итд.). Мислим да је најкорисније знање и сада и приликом оснивања Tenderly-а био аналитички приступ проблемима, како инжењерским, тако и свим осталим.

Како је текло ваше даље пословање и шта је по твом мишљењу довело до тога да добијете ову инвестицију?

Као што сам већ споменуо, позитивне реакције и задовољство наших корисника су нам велики покретач у свему што радимо, али поред тога представљаију јако добар сигнал тржишта који указује да Tenderly има веома јасну позицију за коју постоји потражња. Када на то још додамо континуиран раст броја корисника, а самим тим и прихода, долазимо и до повећане потребе за ширењем капацитета компаније како бисмо наставали овај позитиван тренд и успели да у што краћем року реализујемо све планове. Управо то су препознали и инвеститори из Spark Capital-а и уз подршку са нашим постојећим инвеститорима одлучили смо се да начинимо овај корак.

Шта ће вам омогућити добијена инвестиција?

Ова инвестиција ће нам омогућити да проширимо тим, пре свега у Београду, а онда и у Сан Франциску, где смо тренутно у процесу запошљавања на неколико позиција фокусираних на маркетинг и продају. Што се производа тиче, ова инвестиција нам омогућава да повећамо своје капицатите и неке планове остваримо до краја године који би у супротном морали мало да сачекају. Мислим да је такође јако битно да не заборавимо да све инвестиције од прошле године нису мерило успеха, већ ресурси са којима треба да успемо.

Шта представља иницијатива Tenderly Гаража?

Tenderly као платформа је намањена за глобално тржиште blockchain developer-а, а с обзиром на то да смо желели да покренемо иницијативу која би била искључиво везана за локалну заједницу, Tenderly Гаража нам је деловала као логичан потез. Циљ Гараже је да кроз различите активности позитивно утиче на стартап заједницу. То конкретније значи да нам је у плану да организујемо различите програме, meetup-е и предавања која обухватају шири спектар тема, а тичу се пословања у IT и стартап окружењу. Жеља нам је да покривамо више нивоа, од врло практичних тема у вези са инжењерингом до оних стратешких везаних за пословање и инвестирање. У том смислу могу рећи да је мисија Tenderly Гараже да се константно развија и расте са заједницом како би увек остала релевантна иницијатива која користи свим учесницима.

Која је твоја порука за студенте РАФ-а и младе људе сличних интересовања?

1 thought on “Богдан Хабић, некадашњи студент РАФ-а, о инвестицији од 40 милиона долара за његову компанију Tenderly”

Comments are closed.