Деканка Бојана Димић Сурла учестовала је на Talent Development Forum 2022

Деканка Рачунарског факултета Бојана Димић Сурла учествовала је на Талент Девелопмент Форуму 2022 који је одржан 14. априла у организацији АФА заједнице. Бојана Димић Сурла је била део округлог стола на тему „Job-ready дипломци – како их заједничким снагама можемо креирати?“.

Идеја иза централне теме Форума је да се пословни сектор позове да се више укључи у образовање младих током или након студија, као и да се образовни сектор позове да више сарађује са пословним сектором и постане агилнији у прилагођавању брзим променама на тржишту рада услед технолошке револуције. На догађају су говорили експерти из света бизниса, образовања, дипломатије и државних институција, преносе организатори.

Недељно нам стижу две до три понуде компанија које желе неку врсту сарадње. Имамо доста искуства у сарадњи са компанијама. Наши студенти су препознати као доста квалитетан кадар што чујемо од компанија и видмо по томе како се крећу каријере наших студената. Поред плаћених пракси, остварило смо у последње време сарадње са компанијама у виду стипендирања наших студената, део или целе школарине. То нам је можда и најзначајнија сарадња јер омогућавамо нашим сјајним и изутетно талентованим студентима да добију финансирање свог школовања. Оно што је увек присутно јесте сарадња у виду трансфера знања што значи да се компаније нуде да држе предавања, ваннаставна или у оквиру неких предмета. Такође, имамо и обуке за студенте које држе велике компаније, говорила је деканка Бојана Димић Сурла.

Бојана је појаснила да Рачунарски факултет потребе тржишта прати кроз каријере својих студената путем Алумнија факултета. Алумни обухвата више стотина компанија у којима раде дипломци РАФ-а, док су неки и власници стартапа и руководиоци. Оно што је карактериска образовања у ИТ сектору јесте да су студенти изузетно мотивисани да науче, тако да је јако лепо радити са њима и они дају највећи подстицај професорима. Студенти знају да ће им оно знање које добију на факултету омогућити да се добро запосле. Као занимљивост, Бојана је истакла да се недавно студент треће године РАФ-а запослио на позицији медиор.

Деканка РАФ-а закључилаје да је потребно да индустрија заједно са факултетом учествује у настави тако што ће млад кадар, који је главни ресурс једног факултета, бити део и индустрије и академске сфере. На тај начин оствариће се квалитет академске наставе, али и неопходна практичност и иновативност које доноси рад у индустрији.

Мислим да није добро да факултет јури за нечим новим и да то по сваку цену уграђује у студијске програме. Потребно је да нешто што је ново сарзи и да се објави литерарура да би се то могло изучавати на академском нивоу. У супротном, то је нешто што може да се обрађује на курсевима. Принципи у рачунарству се не мењају тако брзо. Мислим да пре свега треба студенте да учимо тако да они могу касније лако да се прилагоде на новине. То је кључно и ми то радимо и тако приступамо настави на Рачунарском факултету. Та нека теоријска знања, фундаменти и принципи, који се врло ретко мењају, студентима се кроз вежбе, одговарајуће пројекте и предавања јако добро усађују. Онда они могу јако брзо да се прилагоде свему што је ново. Та база коју добијају на факултету, ти принципи који су увек актуелни, јер програмирање се фундаментално није променило ко зна колико година, то је оно што им остаје заувек. Често кажем студентима да ми њих на РАФ-у учимо за технологије које још увек нису измишљене.