Dekanka Bojana Dimić Surla učestovala je na Talent Development Forum 2022

Dekanka Računarskog fakulteta Bojana Dimić Surla učestvovala je na Talent Development Forumu 2022 koji je održan 14. aprila u organizaciji AFA zajednice. Bojana Dimić Surla je bila deo okruglog stola na temu „Job-ready diplomci – kako ih zajedničkim snagama možemo kreirati?“.

Ideja iza centralne teme Foruma je da se poslovni sektor pozove da se više uključi u obrazovanje mladih tokom ili nakon studija, kao i da se obrazovni sektor pozove da više sarađuje sa poslovnim sektorom i postane agilniji u prilagođavanju brzim promenama na tržištu rada usled tehnološke revolucije. Na događaju su govorili eksperti iz sveta biznisa, obrazovanja, diplomatije i državnih institucija, prenose organizatori.

Nedeljno nam stižu dve do tri ponude kompanija koje žele neku vrstu saradnje. Imamo dosta iskustva u saradnji sa kompanijama. Naši studenti su prepoznati kao dosta kvalitetan kadar što čujemo od kompanija i vidmo po tome kako se kreću karijere naših studenata. Pored plaćenih praksi, ostvarilo smo u poslednje vreme saradnje sa kompanijama u vidu stipendiranja naših studenata, deo ili cele školarine. To nam je možda i najznačajnija saradnja jer omogućavamo našim sjajnim i izutetno talentovanim studentima da dobiju finansiranje svog školovanja. Ono što je uvek prisutno jeste saradnja u vidu transfera znanja što znači da se kompanije nude da drže predavanja, vannastavna ili u okviru nekih predmeta. Takođe, imamo i obuke za studente koje drže velike kompanije, govorila je dekanka Bojana Dimić Surla.

Bojana je pojasnila da Računarski fakultet potrebe tržišta prati kroz karijere svojih studenata putem Alumnija fakulteta. Alumni obuhvata više stotina kompanija u kojima rade diplomci RAF-a, dok su neki i vlasnici startapa i rukovodioci. Ono što je karakteriska obrazovanja u IT sektoru jeste da su studenti izuzetno motivisani da nauče, tako da je jako lepo raditi sa njima i oni daju najveći podsticaj profesorima. Studenti znaju da će im ono znanje koje dobiju na fakultetu omogućiti da se dobro zaposle. Kao zanimljivost, Bojana je istakla da se nedavno student treće godine RAF-a zaposlio na poziciji medior.

Dekanka RAF-a zaključilaje da je potrebno da industrija zajedno sa fakultetom učestvuje u nastavi tako što će mlad kadar, koji je glavni resurs jednog fakulteta, biti deo i industrije i akademske sfere. Na taj način ostvariće se kvalitet akademske nastave, ali i neophodna praktičnost i inovativnost koje donosi rad u industriji.

Mislim da nije dobro da fakultet juri za nečim novim i da to po svaku cenu ugrađuje u studijske programe. Potrebno je da nešto što je novo sarzi i da se objavi literarura da bi se to moglo izučavati na akademskom nivou. U suprotnom, to je nešto što može da se obrađuje na kursevima. Principi u računarstvu se ne menjaju tako brzo. Mislim da pre svega treba studente da učimo tako da oni mogu kasnije lako da se prilagode na novine. To je ključno i mi to radimo i tako pristupamo nastavi na Računarskom fakultetu. Ta neka teorijska znanja, fundamenti i principi, koji se vrlo retko menjaju, studentima se kroz vežbe, odgovarajuće projekte i predavanja jako dobro usađuju. Onda oni mogu jako brzo da se prilagode svemu što je novo. Ta baza koju dobijaju na fakultetu, ti principi koji su uvek aktuelni, jer programiranje se fundamentalno nije promenilo ko zna koliko godina, to je ono što im ostaje zauvek. Često kažem studentima da mi njih na RAF-u učimo za tehnologije koje još uvek nisu izmišljene.