NeuroTechX глобални хакатон на РАФ-у

На Рачунарском факултету у Београду 29. и 30. октобра одржаће се NeuroTechX глобални хакатон у области неуротехнологије и биоинжењеринга на ком учествује десет земаља света. Рачунарски факултет организује хакантон у сарадњи са светском организацијом NeuroTechX која има свој огранак у Србији под називом NeuroTechX Београд који је основала професорка РАФ-а др Јелена Младеновић. Хакатон ће се одржати у РАФ Labu, а такмичарима ће бити доступна опрема коју обезбеђује РАФ (Arduino, електричне компоненте и сензоре, Raspberry Pi, 3D printer итд.), док компанија mBrainTrain обезбеђује EEG уређај за мерење мождане активности, а компанија Ullo обезбеђује дисајне појасеве.

NeuroTechX је непрофитна организација чија је мисија да олакша напредак неуротехнологије обезбеђивањем кључних ресурса и могућности за учење, као и лидерством у локалним и светским технолошким иницијативама. Ова добровољна заједница спаја ентузијасте, професионалце, научнике, аматере, студент и компаније на једно место и дели знања, нуди послове, усавршавања и размене.

Поред такмичара из Београда, учествоваће и такмичари из Барселоне, Бејрута, Глазгова, Париза, Лондона, Минхена, Сан Франциска, Цириха, Латинске Америке и Индије. Више од хиљаду учесника такмичиће се у две области: технологији и дизајну.

Теме NeuroTechX глобалног хакатона јесу:

1. Прављење игрице (нпр. у виртуелној реалности) или апликације коју контролишемо можданом активношћу за бенефит корисника (нпр. за развој моторике)
2. Прављење уређаја за мерење физиолошких сигнала са Arduinom (нпр. за предвиђање инфарктног стања)
3. Прављење анимације и звука који се управљају тј. генеришу физиолошким сигналима (нпр. у сврху релаксације или физиолошке синхроније међу више корисника)
4. Анализа (датих) EEG сигнала или других био-сигнала (нпр. за откривање био-маркера за тзв. flow стање познато као „оптимално“ психолошко стање корисника за фокус, мотивацију, имерзију, продуктивност итд.)
5. Прављење апликације која бира музику у односу на стање корисника
6. Концептуални дизајн уређаја или апликације за неуротехнологије у будућности.

Уколико вам се допадају теме хакатона и желите да се опробате у овим занимљивим областима, можете се пријавити за NeuroTechX глобални хакатон без обзира на факултет на ком студирате. Позив је отворен за све заинтересоване, а пријава се врши онлајн. NeuroTechX је обезбедио бројне награде у виду хардверских уређаја. Хакатон траје два дана и одржаће се у суботу, 29. октобра од 8 часова до поноћи и у недељу, 30. октобра од 8 часова до поноћи у Кнез Михаиловој 10 на 8. спрату.

Више информација о самом хакатону можете пронаћи у форми за пријаву и на сајту NeuroTechX.