NeuroTechX globalni hakaton na RAF-u

Na Računarskom fakultetu u Beogradu 29. i 30. oktobra održaće se NeuroTechX globalni hakaton u oblasti neurotehnologije i bioinženjeringa na kom učestvuje deset zemalja sveta. Računarski fakultet organizuje hakanton u saradnji sa svetskom organizacijom NeuroTechX koja ima svoj ogranak u Srbiji pod nazivom NeuroTechX Beograd koji je osnovala profesorka RAF-a dr Jelena Mladenović. Hakaton će se održati u RAF Labu, a takmičarima će biti dostupna oprema koju obezbeđuje RAF (Arduino, električne komponente i senzore, Raspberry Pi, 3D printer itd.), dok kompanija mBrainTrain obezbeđuje EEG uređaj za merenje moždane aktivnosti, a kompanija Ullo obezbeđuje disajne pojaseve.

NeuroTechX je neprofitna organizacija čija je misija da olakša napredak neurotehnologije obezbeđivanjem ključnih resursa i mogućnosti za učenje, kao i liderstvom u lokalnim i svetskim tehnološkim inicijativama. Ova dobrovoljna zajednica spaja entuzijaste, profesionalce, naučnike, amatere, student i kompanije na jedno mesto i deli znanja, nudi poslove, usavršavanja i razmene.

Pored takmičara iz Beograda, učestvovaće i takmičari iz Barselone, Bejruta, Glazgova, Pariza, Londona, Minhena, San Franciska, Ciriha, Latinske Amerike i Indije. Više od hiljadu učesnika takmičiće se u dve oblasti: tehnologiji i dizajnu.

Teme NeuroTechX globalnog hakatona jesu:

1. Pravljenje igrice (npr. u virtuelnoj realnosti) ili aplikacije koju kontrolišemo moždanom aktivnošću za benefit korisnika (npr. za razvoj motorike)
2. Pravljenje uređaja za merenje fizioloških signala sa Arduinom (npr. za predviđanje infarktnog stanja)
3. Pravljenje animacije i zvuka koji se upravljaju tj. generišu fiziološkim signalima (npr. u svrhu relaksacije ili fiziološke sinhronije među više korisnika)
4. Analiza (datih) EEG signala ili drugih bio-signala (npr. za otkrivanje bio-markera za tzv. flow stanje poznato kao „optimalno“ psihološko stanje korisnika za fokus, motivaciju, imerziju, produktivnost itd.)
5. Pravljenje aplikacije koja bira muziku u odnosu na stanje korisnika
6. Konceptualni dizajn uređaja ili aplikacije za neurotehnologije u budućnosti.

Ukoliko vam se dopadaju teme hakatona i želite da se oprobate u ovim zanimljivim oblastima, možete se prijaviti za NeuroTechX globalni hakaton bez obzira na fakultet na kom studirate. Poziv je otvoren za sve zainteresovane, a prijava se vrši onlajn. NeuroTechX je obezbedio brojne nagrade u vidu hardverskih uređaja. Hakaton traje dva dana i održaće se u subotu, 29. oktobra od 8 časova do ponoći i u nedelju, 30. oktobra od 8 časova do ponoći u Knez Mihailovoj 10 na 8. spratu.

Više informacija o samom hakatonu možete pronaći u formi za prijavu i na sajtu NeuroTechX.