Strahinja Rodić odbranio je master rad na temu „Korišćenje serverles SQL tehnologije Azurove Sinapse za analitiku velikih podataka“

Student Strahinja Rodić je u utorak, 2. februara 2022. godine odbranio svoj master rad na temu Korišćenje serverles SQL tehnologije Azurove Sinapse za analitiku velikih podataka pred mentorom dr Dušanom Vujoševićem i članicama komisije dr Bojanom Dimić Surla i dr Snežanom Popović.

 U apstraktu svog rada Strahinja je istakao:

U ovom radu je dat sistematičan i detaljan prikaz široke klase Azurove Sinapse za analitiku podataka sa akcentom na serverles SQL pul servis unutar ovog proizvoda. Na jedan razumljiv način je izučen i predstavljen širok spektar tehnologija koje su aktuelne i primenjive, a nisu dovoljno detaljno i sažeto prikazane u materijalima na srpskom jeziku. Prikazan je aktuelni stepen rada nekih od ranije poznatih tehnologija kao što su skladišta podataka, poslovna inteligencija, aktivni direktorijum i slične klasične tehnike koje su rekonstektualizovane u klaudu. Lični doprinos autora prilikom izrade ovog rada jesu razvijeni praktični primeri. Takođe, u radu se nagoveštavaju dalji pravci konkretnog i praktičnog rada u prikazanom okruženju.

Nedostaci serverles SQL pula po mom mišljenju su to što nisam uspeo da nađem način da ga povežem sa nekim drugim rešenjem za računarstvo u oblaku kao što su Amazonov AWS ili Guglov klaud kako bih mogao direktno da izvršavam upite sa skladišta dostupnih u eksternim ekosistemima. Takođe, nedostatak mi je to što je potrebno dosta podešavanja serverles SQL pula kako bi se dobio najoptimalniji način za izvršavanje upita, tako da je potrebno posvetiti dosta vremena i praktično postati ekspert, a voleo bih da je najoptimalnije izvršavanje upita nad podacima omogućeno od samog starta bez dodatnih podešavanja. Ukoliko bih se bavio profesionalno analitikom velikih podataka, definitivno je Azurova Sinapsa za analitiku velikih podataka jedno od rešenja koje bih uzeo u razmatranje, ali bih takođe i pre toga istražio neko od konkurentnih rešenja kao što su Guglov BigQuery, Amazon Athena i Snowflake. U ovom radu nisam stigao da se bavim istraživanjem navedenih alata, ali možda u nekom od narednih radova obradim i ostale kako bih mogao da napravim adekvatno poređenje i razumeo koje rešenje je najbolje za različite scenarije. – zaključio je Strahinja.

Fotografije sa odbrane dostupne su u galeriji.

6635-strahinja-rodic-odbranio-je-master-rad-na-temu-koriscenje-xa-serverles-sql-xa-tehnologije-xa-azurove-sinapse-xa-za-analitiku-velikih-podataka