Студент Алекса Чавић одбранио је дипломски рад на тему „Генерисање података за тестирање банкарских апликација“

Студент Рачунарског факултета Алекса Чавић је у среду, 28. септембра 2022. године одбранио дипломски рад на тему Генерисање података за тестирање банкарских апликација пред комисијом коју су чинили ментор др Милош Милосављевић и члан др Снежана Поповић.

У уводу свог рада Алекса је истакао следеће:

Брзина живота данашњег просечног човека је много већа него пре двадесет година. На то је утицао знатан развој лако доступних технологија, које олакшавају многе обавезеи скраћују потребно време за обављање истих. Паметни телефони су једна од тих нових технологија које знатно олакшавају свакодневни живот. Куповина ствари и намирница издалека, разговор са пријатељима и родбином који су удаљени, као и плаћање рачуна без чекања у реду у пошти и банци.

Са порастом коришћења паметних телефона расте и потреба за усавршавањем апликација које се користе на њима. Једна од њих, која се свакодневно користи, је банкарска апликација. Користи се за плаћање рачуна, трансфер новца, проверу стања и нуди још много функционалности, у зависности од банке којој апликација припада. Да би одржале корак са конкуренцијом, банке константно морају да усавршавају старе верзије, или да избаце потпуно нову апликацију.

Решење успешно извршава све функционалности које садржи. Унос у базу, испис, каои брисање из базе. Самим тим што је прављено са идејом о проширивању и додавању нових функционалности, основа је направљена тако да додавање и одузимање функционалности нећеугрозити интегритет апликације. Врло лако може да се прилагоди другој бази података, коју ће да користи банкина апликација у развоју.

Наравно, тада се мора обратити пажња на обавезна поља и табеле која банка захтева. Због тога и постоји одвојена класа “Генератор” у којој се лако могу да додају функције за уписивање података у те нове, обавезне табеле или поља. У овом облику, апликација већ сад може да се користи за решење представљеног проблема – избегавање уноса података ручно у базу и отклањање ризика људске грешке. Својим попуњавањем базе, олакшава девелоперима и тестерима посао. Девелопери могу да унесу велики број корисника или рачуна да би видели како им изгледају табеле, да ли им ради страничење, приказ детаља и много других ствари. – закључио је Алекса.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.