Студент Стефан Будимац одбранио је дипломски рад на тему „Развој cross-platform web апликација на примеру апликације за дељење белешки коришћењем .NET MAUI Blazor технологије“


Студент Рачунарског факултета Стефан Будимац је у понедељак, 5. децембра 2022. године одбранио дипломски рад на тему Развој cross-platform web апликација на примеру апликације за дељење белешки коришћењем .NET MAUI Blazor технологије пред комисијом коју су чинили ментор др Милан Видаковић и члан др Бојана Димић Сурла.

У уводу свог рада Стефан је истакао следеће:


Већ неколико деценија развој веб апликација је скоро незамислив без употребе JavaScript-a. Најпопуларнији фронтенд радни оквири данас су JavaScript/TypeScript библиотеке отвореног кода (React, Angular, Vue, итд.).

Чињеница је да доста девелопера није велики фан JavaScript-a, његове структуре и мањка конзистентности код типова података. Стога је Microsoft, после 2 године интерног развоја, у октобру 2012. објавио TypeScript. TypeScript је објектно оријентисан језик који је интуитивнији многим програмерима, али и даље је доста сличан JavaScript-у. У јануару 2011. Microsoft је објавио ASP.NET Razor – програмску синтаксу која се користи за креирање динамичких веб страница помоћу C# или Visual Basic програмских језика. Проблем овде је што је Razor радио на .NET радном оквиру, на којем су се апликације могле покретати само на Windows оперативном систему.


NoteCraft апликација је тренутно израђена да демонстрира истраживане технологије, али је планирано да се настави са развојем. У тренутку израде овог рада Microsoft пушта .NET 7.0 верзију на коју ће апликација бити пребачена.

Што се тиче самих feature-а апликације, треба имплементирати креирање остала два типа белешке (листа и табела), имплементирати руковање корисничким профилима (мењање лозинки, корисничких имена, додавање профилне слике итд.) и повезивање корисника (као контакте на друштвеним мрежама). Даље, треба озбиљније порадити на корисничком интерфејсу (напреднији bootstrap и css) и покрити апликацију тестовима. – закључио је Стефан.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.