Studentkinja Nikolina Vraneš odbranila je diplomski rad na temu „Algoritmi inteligencije roja“

Studentkinja Računarskog fakulteta Nikolina Vraneš je u sredu, 19. oktobra 2022. godine odbranila diplomski rad na temu Algoritmi inteligencije roja pred komisijom koju su činili mentor dr Jelena Vasiljević i član dr Miloš Jovanović.

U uvodu svog rada Nikolina je istakala sledeće:

Inteligencija roja (swarm intelligence, u daljem tekstu skraćeno SI) je kolektivno ponašanje decentralizovanih, samoorganizovanih sistema – bilo prirodnih ili veštačkih. Koncept je zastupljen u veštačkoj inteligenciji i genetskom računarstvu, a termin su prvi put upotrebili Gerardo Beni i Jing Wang 1989, u kontekstu celularnih robotskih sistema.

Inteligencija roja, zvana još i inteligencija stada, grupna ili kolektivna inteligencija, uopšteno se može definisati kao sposobnost grupe za pronalaženjem boljih rešenja za rešavanje problema nego njeni pojedini članovi.

Inspiracija za ovu oblast dolazi najčešće iz prirode odnosno iz bioloških sistema. Neki od primera su kolonije mrava, pčela, jata ptica, krda životinja, jata riba, razmnožavanje bakterija i inteligencija mikroba.


Inteligencija roja predstavlja inteligentno grupno ponašanje decentralizovanih sistema koji se sastoje od velikog broja individualnih aktera. Inspiraciju za ovu oblast dugujemo biološkim sistemima, poput kolonija mrava, rojeva pčela, jata ptica i riba.

Vekovima je staro uverenje da zajednicama insekata upravlja centralna jedinica – matica. Međutim, skoro je otkriveno da je roj insekata zapravo potpuno decentralizovan sistem čija organizovanost počiva isključivo na jednostavnim interakcijama njegovih jedinki. Prvo objašnjenje ove pojave je pružio francuski biolog grase, koji je uveo termin stigmergija za proces izgradnje kompleksnih gnezda termita. – zaključila je Nikolina.

Fotografije sa odbrane dostupne su u galeriji.