Tim RAF Penguins zauzeo 26. mesto na svetskom finalu ICPC takmičenja u Bangaldešu

Poznata takmičarska ekipa Računarskog fakulteta RAF Penguins zabeležila je neverovatan uspeh na svetskom finalu prestižnog ICPC takmičenja zauzevši 26. mesto u konkurenciji od 132 tima. Veliko finale održano je od 6. do 11. novembra u Daki. Ovim uspehom tim RAF Penguins, koji čine studenti Računarskog fakulteta Aleksa MilisavljevićPavle Martinović Aleksa Plavšić, uz trenera Dušana Zdravkovića, gotovo je izjednačio najbolji ostvareni rezultat srpskih timova do sada koji su oni sami postavili prošle godine zauzevši tada 24. mesto. Microsoft razvojni centar Srbija je podržao odlazak ekipe RAF Penguins na svetsko finale ICPC takmičenja.

Na dodatnom takmičenju koje je održano na finalu pod nazivom „ICPC Challenge Powered by Huawei“, gde se rešavao samo jedan problem optimizacionog tipa, tim RAF Penguins je osvojio drugu nagradu zauzevši sedmo mesto.

Plasman na ovo veliko svetsko finale ekipi RAF Penguins omogućila je zlatna medalja koju su osvojili zauzevši drugo mesto na takmičenju ICPC koje je održano onlajn 23. maja prošle godine. Tim RAF Penguins se tada našao među sto dvadeset ekipa, od kojih su čak tri sa RAF-a, iz cele Jugoistočne Evrope i zauzeo je prvo mesto na Balkanu. Tokom pet sati takmičari su rešavali trinaest zahtevnih zadataka iz algoritama i struktura podataka.

Photographer: Michael Roytek

Tim RAF Penguins je ostvario niz izvanrednih uspeha na informatičkim takmičenjima na evropskom i svetskom nivou. Na regionalnom ICPC takmičenju za jugoistočnu Evropu koje je održano u oktobru 2019. godine u Bukureštu tim RAF Penguins osvojio je treće mesto i plasman na svetsko finale ICPC. Finale ICPC takmičenja je održano u Moskvi oktobra 2021. godine na kom je tim RAF-a osvojio veliku počasnu nagradu zauzevši 24. mesto u konkurenciji 117 timova iz celog sveta.

1 thought on “Tim RAF Penguins zauzeo 26. mesto na svetskom finalu ICPC takmičenja u Bangaldešu”

Comments are closed.