Доцент Никола Спасић награђен за најбољу режију на 70. Мартовском фестивалу

На недавно завршеном јубиларном 70. Мартовском фестивалу – Београдском фестивалу краткометражног и документарног филма, Никола Спасић, доцент на катедри за Мултимедијални дизајн Рачунарског Факултета, освојио је награду за најбољу режију. У такмичарском програму био је 101 филм који су се такмичили у више категорија. Награду је уручио Драгомир Зупанц, члан одбора фестивала.

Образложење међународног жирија који су чинили Јошко Марушић, Желимир Гвардиол, Нарциса Даријевић Марковић, Алеш Павлин и Пјер Жалица гласи: „За храбар и свеж редитељски поступак којим се аутор вешто поиграва са елементима документарног и играног, али чији резултат није хибрид него аутентична, органска филмска форма.“ Спасићу је, после награде за најбољег европског редитеља у успону на фестивалу у Севиљи, ово друга награда за режију, а филму “Кристина”, за који је Спасић награђен, је ово шеста међународна награда. Никола Спасић је дипломирао режију на Академији уметности Нови Сад, мастерирао монтажу на Факултету драмских уметности у Београду а “Синтеза играног и документарног филмског рода“ је такође и тема докторског рада Николе Спасића на Академији уметности у Новом Саду.

Подсетимо, филм „Кристина“ је у јулу прошле године светску премијеру имао на чувеном фестивалу FID у Марсеју, где је проглашен за најбољи први филм у светској конкуренцији. О филму су писали бројни светски критичари и филмски часописи, укључујући престижни амерички филмски часопис Variety, британски Screen International и европску Cineuropu.

Филм “Кристина”, у априлу и мају очекује белгијска премијера на Међународном филмском фестивалу у Бриселу, швајцарско-немачка премијера на Билдраусцх Филм Фестивалу у Базелу и аргентинска премијера на Међународном филмском фестивалу у Cineuropu. Филм очекује и номинација за престижну DokAlliance награду на Филмском Фестивалу у Кану, за коју ће се борити са још 6 других кандидата из целог света. Сем што је редитељ, Никола Спасић је и продуцент и монтажер овог остварења, Миланка Гвоић је сценаристкиња и продуценткиња а директор фотографије је Игор Лазић.

Улоге у филму тумаче: Кристина Милосављевић, Марко Радишић, Јелена Галовић, Звонимир Пуделка, Гордана Ђурђевић Димић, Ливиа Банка, Илија Ика Башић, Никола Булатовић и други. Главна протагонисткиња, Кристина Милосављевић, у филму глуми саму себе.

Филму предстоји дистрибуција у страним и домаћим биоскопима у другој половини године. Дистрибутер филма за свет је Лондонска компанија Reason8, а за Ex-Yu Inkubator Rezon који је уједно и продуцент филма.