Docent Nikola Spasić nagrađen za najbolju režiju na 70. Martovskom festivalu

Na nedavno završenom jubilarnom 70. Martovskom festivalu – Beogradskom festivalu kratkometražnog i dokumentarnog filma, Nikola Spasić, docent na katedri za Multimedijalni dizajn Računarskog Fakulteta, osvojio je nagradu za najbolju režiju. U takmičarskom programu bio je 101 film koji su se takmičili u više kategorija. Nagradu je uručio Dragomir Zupanc, član odbora festivala.

Obrazloženje međunarodnog žirija koji su činili Joško Marušić, Želimir Gvardiol, Narcisa Darijević Marković, Aleš Pavlin i Pjer Žalica glasi: „Za hrabar i svež rediteljski postupak kojim se autor vešto poigrava sa elementima dokumentarnog i igranog, ali čiji rezultat nije hibrid nego autentična, organska filmska forma.“ Spasiću je, posle nagrade za najboljeg evropskog reditelja u usponu na festivalu u Sevilji, ovo druga nagrada za režiju, a filmu “Kristina”, za koji je Spasić nagrađen, je ovo šesta međunarodna nagrada. Nikola Spasić je diplomirao režiju na Akademiji umetnosti Novi Sad, masterirao montažu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu a “Sinteza igranog i dokumentarnog filmskog roda“ je takođe i tema doktorskog rada Nikole Spasića na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Podsetimo, film „Kristina“ je u julu prošle godine svetsku premijeru imao na čuvenom festivalu FID u Marseju, gde je proglašen za najbolji prvi film u svetskoj konkurenciji. O filmu su pisali brojni svetski kritičari i filmski časopisi, uključujući prestižni američki filmski časopis Variety, britanski Screen International i evropsku Cineuropu.

Film “Kristina”, u aprilu i maju očekuje belgijska premijera na Međunarodnom filmskom festivalu u Briselu, švajcarsko-nemačka premijera na Bildrausch Film Festivalu u Bazelu i argentinska premijera na Međunarodnom filmskom festivalu u Cineuropu. Film očekuje i nominacija za prestižnu DokAlliance nagradu na Filmskom Festivalu u Kanu, za koju će se boriti sa još 6 drugih kandidata iz celog sveta. Sem što je reditelj, Nikola Spasić je i producent i montažer ovog ostvarenja, Milanka Gvoić je scenaristkinja i producentkinja a direktor fotografije je Igor Lazić.

Uloge u filmu tumače: Kristina Milosavljević, Marko Radišić, Jelena Galović, Zvonimir Pudelka, Gordana Đurđević Dimić, Livia Banka, Ilija Ika Bašić, Nikola Bulatović i drugi. Glavna protagonistkinja, Kristina Milosavljević, u filmu glumi samu sebe.

Filmu predstoji distribucija u stranim i domaćim bioskopima u drugoj polovini godine. Distributer filma za svet je Londonska kompanija Reason8, a za Ex-Yu Inkubator Rezon koji je ujedno i producent filma.